DISKUSE



Kaja  (TMA)
2. 2. 2024, 22:52
Mili orgove, diky za hru. Z pohledu ticheho spolecnika tymu TMA, v nemz se A vystridalo, se mi hralo moc dobre. Jelikoz nase reportaz je v procesu vyroby a jeste nejakou dobu to tak nejspis bude, rozepsala jsem se k jednotlivym sifram. Vase sifrovacka se mi letos moc libila, trasa mi po nemoci dala v nekterych mistech zabrat, ale to jsem tak nejak cekala. Z sifer se mi asi nejvic libilo skladani ctveric ruznych kategorii , barevna ctyrsmerka a schody na rozhlednu. Krom toho me bavily i sifry na startu, opejkacka s panoramatama, BarAppa a prostredi cile s prijemnou obsluhujici slecnou a dobrym gulasem. Take nemuzu rict, ze by se mi letos neco vyslovene nelibilo. Privitala bych snad jen na rozjezd nejakou trochu jednodussi sifru:) Takze jeste jednou moc dekuji za prijemnou hru, budu se tesit na dalsi rocnik a treba uz nam to po asi peti letech vyjde a pujdem s Adamem fakt sami :D Jsem zvedava - 2019 jsme sli s A. a odpadle Elif a Mirka jsme nahradili Olinem, 2020 a 2021 nebylo Pala, 2022 jsem byla covidova, 2023 onemocnel A. a letos jsme pred hrou lehli pro jistotu oba :D takze jsme do posledni chvile resili, jak to teda bude.
Markéta  (Povyrostlo nám seno)
31. 1. 2024, 11:13
Nám se tradičně orgové trefili do vkusu. Šifry byly pěkné, čisté a některé nás dost potrápily. Třeba hned jednička, kde jsme strašně dlouho nebyli schopni opustit mentální blok, že musíme vždy sestavit dílky pro celou kategorii (např. Prima, sekunda, tercie, karta) zároveň. No a od deadování tříbarevného displeje na devítce nás zachránil jen přesun proti trudomyslnosti. V teple hospůdky se nám řešení nakonec povedlo vysedět. Vcelku jsme i byli rádi, že této výzvě předcházela lehká obíhací šifra, u které jsme nabrali síly a stihli se i občerstvit v příjemné kavárně u řeky . Ostatní šifry byly milé, Googlení příjmení rozhodně nevadilo, naopak bavilo. Takže, orgové, dáváme palec nahoru! a těšíme se na příště!
Yenya  (coredump)
30. 1. 2024, 19:18
Orgové, díky moc za hru. Letos se mi líbila trasa i šifry. Nápad s přestávkou je výborný, doporučuju ponechat i do dalších let. Co se mi líbilo méně byla googlící šifra s příjmeníma - i když jsme už tušili že hledáme častá anglická příjmení, tak dost dlouho jsme měli jen dvě a ne a ne přijít na něco dalšího. Ale tak máte velké plus za sira Franka Williamse. A pak - byť nás to příliš nepostihlo - ještě zařazení šifry s lávkama do takto pozdní doby, kdy už nejspíš hodně týmů řeší časování, a ona se najednou objeví fakt časově náročná šifra. Nám to teda možná spíš pomohlo, že jsme si řekli, co když ještě desítka bude těžká, tak jsme devítku deadnuli spíš dřív (cca 80 minut před koncem), což nám přineslo dobré umístění. Bavilo mě to, příště zas!
Petr  (O.H.L.A.)
29. 1. 2024, 15:44
Já musím do písmene souhlasit s Vaškem. Krásné šifry, hlavně v první půlce, ale hodně těžké pro slabší týmy. Přestávka super nápad, doufám, že vydrží. Osmička příliš rozlezlá a a devítka náhodná. Trasa lehčí, což v tom větru potěšilo, cílové zázemí super!
Vašek  (Katastrof technik)
28. 1. 2024, 21:52
Připojuju se k díkům! Tak týden před Palapeli už jsme odpočítávali dny, jak jsme byli natěšení. Dokonce jsme si udělali i výlet do Bílovic, abychom se předem seznámili s terénem a místopisem (a minimálně na šifře 4 se nám to hodilo). Šifry byly krásné, k nim víc doplním na příslušných místech. Trasa parádní, výšlapy zahřály. Jinak kvituju zařazení 15minutové přestávky při příchodu k táboráku. Loni jsme třeba opékat vůbec nestihli, protože šifra šla hodně rychle, a vůbec – když hraju na výsledek, tak se prostě nechci zdržovat, když nemusím. Takže takhle jsme stihli opéct sýry i špekáček a prohodit pár slov, a zároveň si trochu oddechnout po fyzicky náročných dvou třetinách hry.

Přesto pár míst pro zlepšení bych našel – zejména týkajících se dramaturgie. Mezi šiframi 1–6 nebyla žádná jednoduchá šifra, takže začátečníci si hru asi moc neužili (deadovat každou druhou šifru je vpoho, deadovat všechny vůbec ne – a letos takových týmů bylo 13). A pak mi přišlo, že šifra 8 by se svou efektností a pracností hodila spíš do první poloviny hry (na druhou stranu i takto ke konci hry tam byl problém s tím, že lávky, kde bylo něco vystaveno, blokovala vysoká koncentrace hráčů, což mi bylo líto hlavně vzhledem ke kolemjdoucím).

A jako generál po bitvě poznamenám, že je škoda, že 3.–13. místo bylo rozděleno tím, jak brzo tým vzal dead na devítce, což byl podle mě v dané situaci generátor náhodných čísel. Ale pochybuju, že tohle jste jako orgové mohli tušit předem.

Takže ještě jednou – díky!
Jakub  (Dobře, ale vraťte se před večeří!)
28. 1. 2024, 17:45
Dakujeme za perfektny rocnik s krasnymi siframi! K niektorym sa vyjadrime v jednotlivych diskusiach, ale ako celok to bol velmi prijemne straveny den (+pocasie, priroda, opekanie). Jediny problem je, ze sme sa nedostali vcas domov, ale snad nam to manzelky odpustia ;-)
Ivo C.  (Albert Stallone)
28. 1. 2024, 13:46
Opět moc krásný ročník, díky!
Kesy  (org)
27. 1. 2024, 23:08
@Jano: toto sa stalo párkrát rôznym tímom na rôznych stanovištiach. Systém umožňuje zadať čas odchodu aj pred časom príchodu, takže toto môže spôsobiť aj náhodný blbý klik v Palainfe. Nejak s tým zatiaľ budeme žiť :⁠-⁠)
Jano  (Newbies)
27. 1. 2024, 21:44
Ahoj, omylom sme sa objavili ako najrychlejsi tym na stanovisti start, asi sa stala chyba, kedze sme prisli trosku neskor.
Tíman  (org)
26. 1. 2024, 13:34
@Terka Ahoj, nebylo. Můžete začít ve třech a čtvrtý člen se připojí později, ale nemůžete vystřídat čtvrtého člena v průběhu hry.
Terka  (Newbies)
26. 1. 2024, 12:22
Ahoj, bolo by možné v strede hry vymeniť človeka (štvrtého člena týmu)? Máme dvoch ľudí, ale ani jeden z nich nemôže celý deň.
Index
25. 1. 2024, 18:28
@Danka: Já bych asi s chariotem dokázal projet všechny 4 ročníky co jsem absolvoval. Ale je to hodně o kočárku a odhodlání, případně přenesení.
Danka  (org)
25. 1. 2024, 13:45
Uf, tá správa vyznela prísnejšie ako som chcela. Naozaj ma zaujíma, ktoré ročníky vnímate ako vhodné pre kočíky v rámci kalibrácie orgov na túto otázku v budúcnosti :)
Danka  (org)
25. 1. 2024, 13:11
Kočárek letos nedoporučujeme. Byl vůbec někdy ročník, kde to s ním šlo?
Lenka  (Kokokel)
25. 1. 2024, 13:03
Je reálné absolvovat trasu s terénním kočárkem?
Index  (SMJB(či Králem???))
25. 1. 2024, 08:47
V sobotu ráno pojedu autem z Rosic přes Říčany k Brno-Židenice. Kdyby se někdo chtěl přidat, tak místa v autě je spousta.
Tíman  (org)
24. 1. 2024, 20:48
@Misa ano
Misa  (Buridanùv osel)
24. 1. 2024, 17:55
Ahoj, lze mít jednoho online luštícího člověka, co je doma v karanténě?
Václaf  (poTrati)
23. 1. 2024, 12:24
Tak my už nikoho nesháníme, neb jsme se dokonale rozpadli na prvočinitele.
Martina  (Placeholder)
22. 1. 2024, 19:37
Zháňame dvoch hráčov, kto by mal záujem, píšte na mail [email protected] :-)
Václaf  (poTrati)
21. 1. 2024, 00:10
Přijmeme dva odvážné a odhodlané hráče do týmu. Hlaste se na [email protected].
Index  (TBD)
14. 1. 2024, 16:49
Po několika letech můžu na Palapeli, tak zkusím tradiční výzvu: chcete mne někdo? Lehce preferuji lidi se kterýma jsem ještě Palapeli nešel neb zatím mám sérii 5 účastí a s nikým 2x.
Danka  (org)
14. 1. 2024, 16:08
@Bebe Pokiaľ zaparkujete blízko Starej osady, neurobíte chybu. Je to blízko na vlak na štart a zároveň je to dopravný uzol, na ktorý sa ľahko dostanete takmer odvšadiaľ.
Bebe  (Dobře, ale vraťte se před večeří!)
14. 1. 2024, 14:39
Ahojte orgovia,
mam logisticku otazku - viete nam doporucit miesto na parkovanie, aby to nebolo velmi daleko zo startu ani z ciela hry? Zaroven aby ste nam velmi nenapovedali o hre samotnej ;-) Vdaka!
Danka  (org)
3. 2. 2023, 15:47
Ďakujeme všetkým za ohlasy! Z tých pozitívnych sa veľmi tešíme a z ostatných sa pokúsime poučiť :)

@Tom: Detské riekanky sú nuda, my nechávame deti rovno vymýšľať šifry. Konkrétne na tejto hre je "Bum bum plesk" z tretej šifry dielom mojich synovcov.
Pavel  (Povyrostlo nám seno)
31. 1. 2023, 14:07
Připojuji se k pochvalným komentářům. Vždy mne potěší, když orgové dají šifrovačce a šifrám i něco Navíc (velké písmeno není překlep, ale záměr :)). Třeba když luštíte šifru s Morseovkovým stromem u stromu a při konzumaci luxusního krémového řezu, který k šifře dostanete, zjistíte, že šišlání kamarádů z týmu není kvůli jejich plné puse, ale má hlubší stromový význam. Takto vypadají geniální šifry. Tématických, krásných, nápaditých, promyšlených a perfektně odladěných šifer však byla letos většina. Největším překvapením pro nás bylo, když jsme v cíli po zadání hesla uviděli, že jsme hru dokončili jako první. Vůbec jsme to nečekali a vlastně o to ani nijak extra neusilovali. Hru jsme si přišli jako obyčejně hlavně užít. Když Hrošíci odcházeli z poslední šifry 20 minut před námi, byli jsme smíření s krásným druhým místem. Bohužel pro ně měli v týmu Andreje, jak jsme se dozvěděli u piva, takže nemohli v sobotu dopadnout jinak :) Opravdu nezapomenutelný ročník plný radosti a slastných pocitů po všech stránkách. Velké díky a těšíme se na pokračování! Ještě dodám, že jsme nehráli jako NaPALM (z něho hrálo 3/5 = 0,6 členů), ale Povyrostlo nám seno (3/4 = 0,75 členů). Chápu, že je těžké se v tom vyznat stejně jako určit jestli jsem Petr nebo Pavel :)
Kesy  (org)
31. 1. 2023, 14:03
Počas spratávania šifier v nedeľu sme u studánky J. Cimrmana bohužiaľ nič nenašli
Prcek  (Jesus Frankenstein)
31. 1. 2023, 11:48
Ahoj. Nejsou nějaké ztráty a nálezy? Někde kolem studánky J. Cimrmana jsem ztratil šedý pěnový podsedák s popruhem. Nenašel ho náhodou někdo? Šli jsme skoro na chvostu, takže moc týmů už za námi nebylo, šance je asi malá, ale za zeptání nic nedám :-).
Čmelda  (Fušenky)
31. 1. 2023, 10:43
Díky moc za hru! Užili jsme si to.
Kaja  (Hlavně se nezranit)
30. 1. 2023, 23:07
Velké díky organizátorům za fajn hru, drtivá většina šifer se mi líbila. Vzhledem k tomu, že na ucelenou reportáž se tentokrát nezmůžu, napsala jsem alespoň několik komentářů na konkrétní místa. Myslím, že jsme se v týmu snad všichni dobře bavili a už teď se moc těším na další ročník :)
Markéta  (Povyrostlo nám seno)
30. 1. 2023, 19:03
Zatím jsme nevynechali žádný ročník Palapeli a doufám, že nám to tak ještě nějakou dobu vydrží. Každoročně se těšíme na příjemnou atmosféru, pohostinnost s tradičním ohňovým stanovištěm a vyladěné šifry obtížnosti tak akorát přiměřené formátu hry. Letos orgové oproti tradici trochu ubrali na mrazivosti počasí, ale zato se nám dokonale strefili do stylu uvažování. Asi nejvíc se nám líbila stromová šifra. Určitě budeme ještě dlouho vzpomínat na ten aha efekt:
"Bríza, kaftan,... - proč pořád tak šišláte?"
Takže díky a za rok zas!
Aleš  (Laurel a Hardy)
30. 1. 2023, 15:21
Ahoj orgové, díky za přípravu výborného ročníku zimní šifrovačky. V trojčlenném týmu jsme si doufám každý užili luštění dost, mně se v různé míře líbilo skoro všechno, něco obzvlášť ("pusinka" a "rampouch"), něco míň (pí). Pobavilo mě pár náhodných veselých momentů ve hře, potěšila mě celková nálada okolo a v cíli. Super odpoledne, díky, spoluhráči a orgové :).
Tíman  (Kontrola kvality)
29. 1. 2023, 18:58
Zuza  (Corn Flakes)
29. 1. 2023, 18:54
Souhlasím, letos mnoho elegance, díky za tolik radosti z luštění! Minimálně třikrát jsem si připadala jako na Napalmně, však možná proto jim to tak sedlo. :)
Vašek  (Katastrof technik)
29. 1. 2023, 18:19
Taky díky za hru, moc nás bavila! Líbil se mi obzvlášť velký podíl elegantních šifer – místně specifických nebo jinak kulatých. Kromě toho se mi líbilo, že jsme v první polovině hry vedli velice vyrovnaný souboj se spřízněným týmem Dubínci, a pak jsme se jim na sérii 5–7, která nám sedla, trhli. A do třetice se mi líbilo, jak fungovalo webinfo a zadávání času odchodů. Mám vypozorováno, že když vím, že mi systém řekne, kolikátí jsme, tak nezapomínáme zadávat příchod, a stejně tak když při odchodu stačí ťuknout na "teď", tak taky ne. Trochu se mi nelíbilo, že jsem si nemohl užít sledování výsledků voleb v přímém přenosu. Aspoň chvíli jsme seděli v cukrárně s šifrou 8, kde nám kulisu dělalo volební studio televize Prima. V součtu se mi to tedy hodně líbilo a už se těším na le den 2024 ;)
Tom  (Crucifixion?)
29. 1. 2023, 14:13
Ať to tady není jen samý ohlas od první dvacítky, které to všechno vyšlo a tím pádem byla hra parádní (@dnes_šifrujem - pardon, výjimka) - i od nás díky za hru, nápaditost a pestrost šifer tradičně super, plus pokaždé z toho cítím jakousi hravost a radost autorů z jejich tvoření: to je fajn. Stoupaček terénem tak akorát, taky dobrý. Užil jsem si vilkové čtvrti nas Přívratem (a pod Palackého vrchem), kde jsem to vůbec neznal - a s paní vyvěšující na balkon vlaječku („Jdem bouchat šampaňský!“). Děkujem taky vlastníkům parádní zahrady s těžce luxus výhledem za propůjčení! (to za to poleno rozhodně stálo) Tradičně asi u dvou šifer jsme nepochopili správný postup ani z ukázkového řešení v cíli - tak uvidíme, co se objeví tu na webu. Poslední věc - z informací a zahlédnutí různě roztroušených jsem pochopil, že v org-týmu asi probíhá personální obměna: jestli je to tak, na kvalitě hry to znát není, což je dobrý. Zároveň oceňuju, že s proměňující se životní etapou orgů neroste jako jinde frekvence šifer s dětskými říkadly, zvířátky a spol. Jako zpestření semtam jo, ale vocuď pocuď:-) Ještě jednou díky za hru.
Jiřík  (Corn Flakes)
29. 1. 2023, 13:01
Díky za hru, orgové. Mám pocit, že čím jsem starší, tím víc mě baví denní hry. Loňský i letošní ročník Palapeli v téhle kategorii hodnotím hodně vysoko. Moc se mi líbila vyladěnost doslova 9 šifer z 10. Jediná šifra, která si mě nezískala, je ta se zlomky π (to jsou ty paradoxy :)). A nejsou to jen jednotlivé šifry, co se mi ještě na loňském a letošním ročníku zamlouvá, je to i celková obtížnost: 20 % týmů v cíli bez ztráty kytičky - za mě tak akorát. Takže jen tak dál :)
Petr/Vojtíci  (Vojtíci)
29. 1. 2023, 12:54
Taky moc děkujeme za skvěle připravenou hru! Šifry pěkné a vtipné, obtížnost vyladěna dobře a pohostinnost orgů na ohni i v cíli tradičně za jedenáct z deseti. Tradiční díky Romaně za vegetariánské volby u ohně!
adamat  (žjb)
29. 1. 2023, 12:26
Děkujeme za krásnou hru se spoustou vtipných prozření při luštění (a někdy i zpětně při cestě na další stanoviště).
Tíman  (Kontrola kvality)
29. 1. 2023, 00:33
Díky za super hru, bylo to výborné po všech stránkách, a že tech stránek nebylo málo. Předem avizuji dlouhou reportáž od srdíčka.
Ivo C.  (Albert Stallone)
28. 1. 2023, 22:04
Díky za fajn hru s dobrým koncem po všech stránkách:)
Ondro  (dnes_šifrujem)
28. 1. 2023, 20:55
Dakujeme, bola to krasa. Najviac ma pobavilo, ze som nevedel vyriesit sifru, ktoru som na IG pred casom vytvoril, len v ruzovom. Tak to ma byt :P. Vdaka za trasu aj za dobre jedlo.
Ivo C.  (Albert Stallone)
28. 1. 2023, 07:36
No jo, deset let:)
Tom  (Crucifixion?)
27. 1. 2023, 23:47
Naopak, velmi se na cílovou, flanelovo-rolákovou šifru těším. Doufám, že orgové měli koule ji tam letos šoupnout. Zažívám tuhle konjunkci už potřetí, a pořád mě velmi baví. (tyjo, bych měl asi už spát, co)
Kesy  (org)
27. 1. 2023, 19:18
Cieľová šifra z druhého ročníka by v každom prípade mala opäť päťpísmenné heslo. Náhoda?
PS: rokov je to už desať...
Ivo C.  (Albert Stallone)
27. 1. 2023, 17:52
Pro pamětníky a orgy: doufám jen, že cílové heslo nebude podobného duchu jako přesně před osmi lety:) S tím bych si nezahrával...
Danka  (org)
26. 1. 2023, 17:45
Nemocný člen týmu z domu luštit může.
Michaela  (Mrzák a dvě matky boží)
26. 1. 2023, 17:41
Mili orgove, lze mit jednoho (nemocneho) clena tymu online lusticiho z domu?
Zelená přísera  (?)
26. 1. 2023, 12:54
Znáte ten pocit, když přijdete na start šifrovačky, otevřete obálku a najednou zjistíte, že něco není v pořádku? Jako kdybyste v týmu najednou nebyli sami. Jako kdyby vám někdo dýchal za krk a koukal přes rameno. Jako kdyby vám nějaký hlas šeptal do ucha a snažil se vám podsunout myšlenky, které nejsou vaše. Jako kdyby vám někdo na přesunech neustále funěl v patách a nutil vás ohlížet se za sebe. A sotva se udýchaní zastavíte na dalším stanovišti a začnete si myslet, že jste to setřásli, za chvíli je to tu zas! Ten pocit bývá tak neodbytný, že se ho až do konce hry nedokážete zbavit. Dejte si pozor! Možná se to stane někomu z vás! Možná.
Tom  (Crucifixion?)
25. 1. 2023, 22:30
Tak některá šifrovačková startovní místa v Brně budeme znát brzy jak své boty:-)
Díky za poslední info, orgové, těšíme se.
Terka (Krásný ztráty)  (Krásný ztráty)
24. 1. 2023, 07:45
Ahoj :)
Naše zásoby lidí došli, takže nám chybí čtvrtý člen. Pokud by se našel někdo kdo by chtěl toto hodnotné místo zaplnit, rádi ho uvítáme :) Šifrovačky chodíme na chill, ale zároveň se snažíme dostat co nejdál dokážeme. :)

V případě zájmu pište na: [email protected]

Budeme se případně těšit ^^
Václaf  (poTrati)
22. 1. 2023, 18:37
Posila přijata, tým je kompletní.
Michaela  (Mrzák a dvě matky boží)
19. 1. 2023, 10:50
Ahoj, mame jedno misto v tymu. Jak sam nazev napovida, pujdeme na pohodu, zadne behani ani ambice skoncit na prvnich mistech, se nekona. Jdeme si hru uzit :-)
V pripade zajmu piste na dost.michaela uzenac gmail.com.
Václaf  (poTrati)
15. 1. 2023, 22:19
Náš tým přijme do svých řad mladou a nadějnou jednočlennou posilu aktuálně alespoň středního doletu. Nabídky zasílejte na [email protected].
Danka  (org)
8. 1. 2023, 16:42
Trasa je pre kočík skôr nevhodná, na niektoré miesta sa vôbec nedá s kočíkom rozumne dostať.
Soňa  (Kontrola kvality)
7. 1. 2023, 22:36
Ahoj! Můžete prosím prozradit, zda je trasa sjízdná/rozumně objízdná s kočárkem? Kočár terénní, obsluha ostřílená, ale pořád je to kočár s hlubokou korbou... Pomohlo by nám to s plánováním, ale pokud je to tajné, pochopím. Díky!
Hanka  (Slepý mezi jednookými Braillem)
7. 2. 2022, 11:45
My jsme svoje dojmy sepsali tu, akorát jsme to zapomněli vypustit do světa :D

Tak to pouštíme teď: https://docs.google.com/document/d/1tW58rJyGR8NNpnnIil9Q73YN2uJJioga7vonfXatLgc/edit?usp=sharing
Tíman  (org)
26. 1. 2022, 14:36
@Petr: Díky za reportáž, jsem rád, že jsi se nakonec dokázal z lesa vymotat!
Ivo C.  (Albert Stallone)
25. 1. 2022, 23:55
Ještě dodatek: s tím pauznutím hry by to vlastně spíš svádělo ne k pevnému konci, ale např. 13 hodin od začátku plus max. 60 minut pauznutí. Aby týmy fakt nestály před dilematem, zda si mohou pauznutí dovolit...
Ivo C.  (Albert Stallone)
25. 1. 2022, 23:53
Orgové, Ondra (Rofl): to s tím pauznutím hry u ohně super nápad. Na takový pokec během hry bych se fakt těšil, a byl by to originální moment, který jiné hry nemají. Asi by to mělo být omezeno max. 60 minutami. Možná by tedy zajímavý model hry byl společný start, stejná průměrná obtížnost jako normálně, možnost pouznutí hry u táboráku na max. 60 minut, zrušení zavírání stanovišť, a mírné prodloužení konce (např. do desíti?), s tím, že vítězové se ale stejně vyhlašují kolem osmé. Hra by zůstala v principu denní, mírně by ubylo stresu ze zavíraček a přibyl ješzě víc sociální rozměr. Jen námět, absolutně akceptuji jakýkoliv model roku 2023 a těším se už teď...
Petr  (Hlavně se nezranit)
25. 1. 2022, 16:26
Ondra  (ROFLCOPTER!)
25. 1. 2022, 12:01
Díky, orgové za zorganizování letošního ročníku. Bylo to super! Přidávám se k chvále na šifry, myslím, že z hlediska odladění a dramaturgie nebylo ve hře slabé místo.

Klouzavý formát mi přišel fajn a nevadilo by mi ani jeho zachování do dalších let. Když už by se jelo asynchronně, asi by nebylo technicky náročné částečně kompenzovat networking pauznutím hry u táboráku. Přijdeš, dostaneš heslo, zadáš je, hra se pauzne. Až odpauzneš, můžeš si vzít další šifru. Trochu by se tím redukoval dosavadní konflikt hry jako společenské události a hry jako čistého závodu.
Dominik  (voy-a-ger)
25. 1. 2022, 11:25
Předem mockrát díky za povedenou hru.

Já osobně Palapeli beru jako poměrně terénní denní hru.
A jinak ji ani brát nehodlám, ať už ji orgové změní na časově neomezený trail či nikoliv.
Ale osobně bych hlasoval za zachování standardního formátu, ideáně se zvýšením množštví času na luštění šifer,
ať už protáhnutím délky hry (z 11 na 12-13 hodin), zrušení aktivity (rozhodně :) Chceme luštit šifry a sem tam se zahřát na přesunu, ne interagovat s ostatními), případně lehce zkrátit trasu.

D.







Yenya  (coredump)
25. 1. 2022, 10:06
@Dark: "Znamenalo by to však, že už nikdy nebude startovní aktivita, to opravdu chcete?"

Co to je za otázku? Samozřejmě že ANO!!! :-)

Na šifrovačky chci chodit luštit šifry a ne účastnit se aktivit.
Tonda  (P(i/r)vní Tým)
24. 1. 2022, 20:09
Já moc děkuju za hru. Byl to pro mě první ročník a už teď vím, že Palapeli přibude na můj seznam důvodů, proč se v zimě podívat do brna! S předchozími ročníky srovnávat nemůžu, ale v rámci souteživosti rozhodně obecně preferuju hromadný start před individuálem.

Trasa byla trochu náročnější, než jsem čekal, ale prý to bývá na Palapeli zvykem. Asi si příště zkusím aspoň něco málo o hře zjistit, než zas někam random vyrazím. :D Šifry byly moc fajn, jenom by mě zajímalo, jestli byl dramaturgický záměr dát ty nejtěžší a nejpracnější na začátek?

Karel  (Spící Volové)
24. 1. 2022, 17:49
Ha, už je to jasný! Přizdi a ROFL nás porazili jenom díky tomu, že se jim do Galerie nespustila sněhová vánice :-)

Jinak teda vřelé díky orgům za hru, bylo to úplně super. Od začátku až do konce.

Pokud jde o formát hry, tak uvítám jakýkoliv, který nezahrnuje startovní aktivitu. No a i ten v nejhorším nějak přežiju... :-)
Aleš  (Ta dá!)
24. 1. 2022, 13:56
Já jsem proti klouzavému startu jako standardu. Ono je to sice pohodlná věc pro některé hráče, ale celkově to podle mě bere hře ten společenský aspekt. Když jsou tam definované nějaké checkpointy (start, cíl, na Palapeli táborák), ten "networking" se dělá mnohem líp, zvlášť pro nově příchozí, než když jsou hráči víc rozptýlení. A jestli se tady chceme tvářit jako nějaká komunita (sic), tak tohle je spíš věc, co je proti tomu. Teď mi to přišo jako dobrý kompromis, ale dlouhodobě by mě to asi nebavilo, pořád to nebylo ono (nehledě na to, že hra byla výborná a bylo hezky). Jako hráči se mi líbí vidět, když se vyhlašují vítězové, jako organizátorovi, když je v cíli ruch a diskuse. A taky že těm vítězům někdo zatleská. S klouzavým startem by se to rozmazávalo, až vymazalo.

Největší stres podle mě přináší zavíračky jednotlivých stanovišť, ne konec celé hry. Zatímco zrušení zavíraček určitě podporuju (ale chápu, že to má třeba nějaký záměr), nějaký "konec" bude vždycky. Já jsem, třeba na delší těžší hře už za konec často rád, zvlášť když bývá vysvobozením z mizérie. On si člověk nakonec nějaké limity nastaví sám, osobně nevidím rozdíl mezi stresem, co mi přivodí stíhání autobusu, hospody nebo času cíle.
Jiřík  (Corn Flakes)
24. 1. 2022, 12:58
Dark: ANO! :)) Vlastně bez té aktivity by mi to bylo +- jedno, ale zrušení startovní aktivity je tak silná motivace, že jsem pro :)

U nás sice byla chuť začít později než v 9, ale přebila ji chuť využít slunce při hře na maximum. Plán hrát déle než běžných +- deset hodin jsme neměli a odhaduji, že tímto směrem nás to na Palapeli nepotáhne ani v budoucnu. Co pro mě bylo příjemné, že jsem tolik neřešil každou minutu a měl jen zamlženou představu o srovnání s ostatními týmy.
Ivo C.  (Albert Stallone)
24. 1. 2022, 12:49
A ještě dodatek - a zajímavé bylo, že i přes klouzavý start jsem měl stále pocit, že jde o "šifrovací závod proti hře i jiným týmům" - tj. člověk se na šifrách předbíhal týmy, nebo naopak ztrácel. Pokud někdo šel v neděli(?) tak to tak už asi neměl, ale v sobotu - zvlášť ta vlna, co přijela do České po deváté, hrála hru v atmosféře v podstatě běžného ročníku...
Ivo C.  (Albert Stallone)
24. 1. 2022, 12:47
Startovní aktivita mě nechybí:) Zvlášť takhle v zimě... Tím nechci říct, že by startovní aktivity byly v principu špatné, ale rád je oželím ve prospěch zajímavější struktury hry. Letošní ročník byl tím časovým NEstresem pocitově nejlepší ze všech Palapeli vůbec... No a dovedu si i představit nějakou neinteraktivní aktivitu, která by šla dělat v rámci případného klouzavého startu v rozmezí 4 hodin... (a která by byla organizačně udržitelná) - naopak to určité rozložení týmů v čase dává i možnosti, které běžně nejsou ve hře vhodné... Každopádně, na Palapeli si udělám čas vždycky, ať bude struktura jakákoliv:)
Dark  (org)
24. 1. 2022, 12:37
O tom ještě určitě bude diskuze. Znamenalo by to však, že už nikdy nebude startovní aktivita, to opravdu chcete? :D
Dero  (Přizdisráči)
24. 1. 2022, 11:11
Chtěl bych jen podpořit Ivošovu hříšnou myšlenku konkrétním příkladem.

Kdybychom museli startovat v 8.00, tak jedeme z Prahy vlakem ve 4.12, nebo řešíme přespání v Brně. Takhle jsme se mohli relativně normálně vyspat a jet až v 6.38.
Ivo C.  (Albert Stallone)
24. 1. 2022, 10:29
Mám možná trochu hříšnou myšlenku. Byť byl letošní formát takto zvolen kvůli COVIDU, vůbec bych se nezlobil, kdyby Palapeli tenhle model udržela i po COVIDU. Možná v nějakém omezenějším stylu, např.: startovat lze mezi 8:00 - 12:00, kdo se chce potkat na prvních stanovištích s orgy, nechť startuje v 9. Kdo chce cestou potkat táborák, tak musí v sobotu, neboť oheň bude jen do sedmi (apod.) A limit hry je až do neděle. Co mě k úvaze vede: letošní ročník mi nepřipadal lehčí než jiné (čas vítěze je zhruba standard). Přesto nebývalé množství týmů dokončilo hru čistě, bez deadu. A to dokonce v běžném jedenáctihodinovém limitu Palapeli. Svědčí to o jediném: vědomí, že můžeme hrát, dokud nám nedojde morál kvůli počasí, výrazně snižovalo ochotu brát dead. Na Palapeli bychom za normálních pravidel nikdy neluštili druhou a čtvrtou šifru v součtu přes 5 hodin, protože bychom měli strach, že nám nezbyde čas na druhou část hry. A ejhle, když tenhle stres odpadl, tak se vyplatilo bojovat se zimou - a užili jsme si hru úplně maximálně, i s prolomením zákysů. Mně se to zkrátka strašně líbilo!
Yenya  (coredump)
24. 1. 2022, 09:54
Ještě teda - zpětně bylo vidět, že náklady na hru musely být výrazně nenulové. I když startovné bylo zrušeno - je třeba možné někam přispět na umoření těch nákladů?
Jakub  (Skôr skôr ako neskôr)
24. 1. 2022, 09:51
Orgovia dakujeme za tento vyborny rocnik palapeli! Sifry sa nam velmi pacili (galeria bol uplny highlight; ale aj ostatne sa nam velmi pacili). Trasa bola sice tazsia (na kocik sme dost skoro rezignovali :)), ale zase to vykompenzoval vacsi herny cas. Ten herny cas je inak vec, za ktoru by som sa trochu prihovaral aj do buducnosti. Na palapeli mam casto pocit, ze ideme dobre do chvile nez nas zabrzdi tazsia sifra, ktoru aj tak deadneme a zvysok hry uz iba deadujeme a utekame do ciela. Tento rocnik ta sifra bola veznice. Sice sme na nej boli 4 hodiny, ale mohli sme ist dalej a uzit si aj ostatne sifry. Takze tento koncept nam velmi sadol a keby siel nejako aplikovat (spolu s ohnom a afterpary :)), bolo by to skvele. Este raz vdaka!
Dero  (Přizdisráči)
24. 1. 2022, 09:41
Moc díky, orgové, že jste Palapeli uspořádali ve víceméně standardní podobě!

Formát, ve kterém si týmy volí čas začátku hry, nám hrál do not. Mohli jsme se trochu víc vyspat a z Prahy vyrazit až o vlak později. A taky jsme díky tomu náhodou odstartovali až ve chvíli, kdy se vyčasilo a započal krásný slunný sobotní den. Myslím, že nás to docela nakoplo k dobrému výkonu.

Šifry se povedly, autorům klobouček - zejména v první polovině hry se střídala krása s nádherou. Napíšu něco k jednotlivým kouskům.

A ještě bych chtěl poprosit, jestli by nešlo nějak pročistit záznamy o luštění? Nevím teda moc jak, ale u některých šifer vidím "Nejrychlejší vyluštění: 1 minuta", ačkoli jde třeba... o nicotný morse strom, který ani kyborgové za minutu vyluštit nedokážou.
Yenya  (coredump)
23. 1. 2022, 23:22
Docela zajímavá zkušenost, nebýt tlačen koncem hry, ale jen případnou zimou a přechodem MHD na rozjezdový režim. Ač jsem tomu před hrou nevěřil, skutečně výhoda vícedenního pojetí hry nebyla až tak velká. Velmi chválím trasu, bylo to zajímavé, počasí taky docela vyšlo, akorát bych potřeboval nějaké tipy na to, co dalšího nacpat do bot, aby od šlapek nebyla taková kosa. Přitom mám _the_ značkové winter boots od Garmontu.
Zdenek  (Crucifixion?)
23. 1. 2022, 22:35
Ahoj, díky z organizaci, bylo to parádní. Ten nápad s libovolným startem honotím velmi pozitivně, super řešení jak zajistit, aby se covid nenažral a registračka zůstala celá. Navíc ta možnost zajít si to kdykoliv mezi sobotou a nedělí (a kdo chce trochu HC, tak třeba v noci :D ), za mě fakt skvělé :) Počasí taky vyšlo úplně luxusně, prostě začátek sezóny jedna báseň. Ještě jednou dík za přípravu a budeme se těšit na další ročník :))
Ivo C.  (Albert Stallone)
23. 1. 2022, 21:01
Skvělé zahájení sezóny. Dvakrát jsme si seděli několik hodin na vedení, dvakrát se podařilo vytrvat a nevzít dead. Docela mi vyhovovalo, že nejsme tlačeni limitem shora, ale jen zimou... Šifry moc pěkné, celý tým se shodoval, že to byl velmi povedený ročník.
Prcek  (Jesus Frankenstein)
19. 1. 2022, 13:18
Ahoj. Kdyby se nějaký tým nemohl zúčastnit, prosím aby se odhlásil. Zapomněli jsme se registrovat a čekáme na volný slot :-). Díky!
Tíman  (org)
9. 1. 2022, 20:56
Ahoj,

@Jakub:
1) Sever
2) Moc ne

@Yenya:
Šifry jsou počtem a obtížností dělané na běžné Palapeli, stejně tak trasa. Časový limit na dokončení spíš nebude. Výhoda pro tým, který si z Palapeli udělá celovíkendovou hru, je velmi malá, jestli vůbec nějaká.
Yenya  (coredump)
7. 1. 2022, 21:11
Je nějaký časový limit na dokončení, anebo se máme připravit na 40hodinovou hru?
Jakub  (Skôr skôr ako neskôr)
6. 1. 2022, 18:27
Ahojte, mam dve otazky:
1) Bolo by mozne nazdielat v ktorej casti Brna bude zhruba hra prebiehat? Ulahcilo by nam to trochu logistiku ...
2) Bude trasa aspon trochu vhodna pre kocarek?
Velka vdaka! :)
Yenya  (coredump)
5. 1. 2022, 23:48
Zrovna chci draftovat další hráče do týmu a dívám se, že na webu snad ani není to info, co jste posílali mailem. Šlo by nějak doplnit? Díky,

-Yenya
Tom  (Crucifixion?)
20. 11. 2021, 18:34
@Yenya: ne, nechtějí.
Yenya
22. 10. 2021, 22:49
Skoro se mi nechce věřit, že sem píšu totéž, co před rokem. Nechcete dát info o Palapeli 2022 na sifrovacky.cz?

-Yenya
Jakub  (Skôr skôr ako neskôr)
25. 11. 2020, 10:38
Hura, tesime sa! :)
Tíman  (org)
10. 11. 2020, 13:00
Ahoj, díky za upozornění, během týdne to bude.
Yenya
5. 11. 2020, 20:51
Ahojte, dívám se na kalendář sifrovacky.cz a nabývám snad mylného dojmu, že Palapeli 2021 nebude. Pošlete šifrovačkám.cz informace o termínu a tak do jejich kalendáře. Díky.
Vítek  (Šmeydíci)
29. 1. 2020, 14:58
Díky moc za krásnou hru. Ne, že bychom měli nějaké moc zajímavé postřehy, ale orgy prý každý report potěší - tak moji reportáž berte hlavně jako způsob, jak poděkovat... https://docs.google.com/document/d/12PC0RztgdgczOYZRO0FVX2VVGUhi6eynCaD8Z9o2G-E/edit?usp=sharing
Hanka  (Slepý mezi jednookými Braillem)
28. 1. 2020, 22:44
Hlásím ztrátu a zoufale se ptám, jestli náhodou někdo v cíli nenašel zeleno-šedo-žlutou čelovku, sím sím? Vím určitě, že ještě na líšeňském sídlišti cestou do cíle jsem s ní svítila.
Petr  (Vojtíci)
28. 1. 2020, 22:34
Dero  (Přizdisráči)
28. 1. 2020, 13:10
Ivo: Analýzu jsme nedělali, po asi půl minutě jsme "viděli", že se to skládá z různě pootáčených pořád stejných primitiv. Hypotéza byla, že to jsou "2", "3", "5". Do cca tří (?) minut jsme pozorování opravili na "N", "W", "S", "E". A pak už jen ověření (větší) půlky tajenky, že opravdu vede tam, kam chceme jít. Nejdýl paradoxně trvalo to finální zakreslování do správných směrů a dekódování semaforu. :) Ale měli jsme z luštění dobrej pocit a tušili, že se nám tady zadařilo.
Ivo C.  (Albert Stallone)
28. 1. 2020, 12:46
Yeti: už chápu. Jasně, měli jsme to blběji se držící složení.
Dero: klobouček! Po kolika sekundách v tom někdo z vás uviděl písmena? Nebo jste stihli tak rychle i analýzu?
Danka  (org)
28. 1. 2020, 12:30
@Yenya: Cieľový priestor nebol naša prvá, druhá ani tretia voľba (odhadom skôr 9. alebo 10. ). Samozrejme, že väčší by bol lepší, ale v momente, keď sme ho dohadovali sme boli radi, že sme vôbec niečo zohnali. Niekedy proste Bohovia telocvičen a veľkých salónkov nie sú naklonení a treba improvizovať.
Dero  (Přizdisráči)
28. 1. 2020, 11:49
(Ivův report o semaforové šifře) "V cíli zjišťuji, že ty nejrychlejší týmy to daly právě jen na základě substituce jako pětiminutovku."

Úplně nejrychlejší tým (ano, hádáte správně: my) to dal autorsky. ;)
Yeti  (kancl)
28. 1. 2020, 10:13
Atmosféra v cíli byla super! Salonek mohl být trochu větší, to souhlasím, ale vždycky raději hospodu než tělocvičnu, kde jsou mrtvoly na karimatkách uskladněny do vyhlášení.
Yenya  (coredump)
27. 1. 2020, 23:41
Orgové, díky za hru. Vzhledem k virózám(tm) se složení našeho týmu vyvíjelo až do pátečního večera, a nakonec jsme byli na 2/3 toho, co spočítal Statek. Takže dost dobrý. K šifrám jsem se vyjádřil na místě - snad jen shrnu, že celkový že dojem je pozitivní. Jako obyvatel Líšně musím pochválit směrování trasy :). Ale vážně, trasa byla pěkná, v zásadě i s tím náledím.

Pokud bych snad něco chtěl vylepšit, tak jako správný asociál bych si představoval méně přelidněnou cílovou lokaci, kde bych aspoň trochu mohl zjistit, jestli se snad schyluje k nějakému vyhlašování výsledků anebo prostě se jen tak nezávazně paří. Odcházeli jsme cca po hodině, půl hodiny po skončení hry, do salónku se nedalo pro davy ani nahlídnout, a vlastně se ani nic nedělo. O hře jsem si popovídal s příchozími v průběhu té hodiny, a když už bylo aspoň čtvrt hodiny mrtvo, tak jsme šli pryč. Ani nevím, jestli se nějaké výsledky na místě vyhlašovaly, nebo ne. Když jsme odcházeli, tak na webu ani na místě nic nebylo, když jsme došli domů, tak jsme si výsledky přečetli. Výhoda šifrovaček s herním systémem iNuly nebo Palapeli je, že se v cíli může sejít velké množství týmů. Ale tady se to podle mě nějak nevyužilo.
Yeti  (kancl)
27. 1. 2020, 23:09
Ivo: S tou Möbiovou páskou je to takhle (tedy pokud jsou to Cimrmanovy boty):

Pásku jde slepit dvěma různými způsoby – podle toho, jestli konec otočíš před slepením v jednom směru nebo opačném. Výsledek je stejná páska (tedy červotoč žijící v ploše pásky je neodliší), ale různě vnořená do 3D prostrou.

Co to znamená pro šifru? Mohu při obou slepeních používat šipky stejně? Ano, ale musím to jinak držet.

Jednou budu na křížení pásek mít nahoře krátkou Möbiovu pásku a pod ní dlouhou nemöbiovu – a při druhém způsobu naopak. S jedním způsobem držení se při luštění zachází trochu líp (pokud si vzpomínám, měli jsme taky ten horší, ale drželi ho tak, aby šipky fungovaly stejně).
Ivo C. (Albert Stallone)  (Albert Stallone)
27. 1. 2020, 14:50
Martin  (Konstruktivistický topos)
27. 1. 2020, 14:17
Děkujeme všem organisátorům za skvělou hru. Trasa byla krásná, špekáčky a hlavně sýry výborné a šifry zajímavé. Pro nás byla velice příjemná jejich obtížnost oproti například minulému roku, kde jsme nevyluštili ani polovinu. Doufám, že příští rok bude i pro nás slabší týmy tak zábavný.
Vítek  (Krtčí mix)
26. 1. 2020, 14:58
Děkuji všem organizátorům za dobře připravenou hru a hezké šifry!
Trasa se mi líbila (na Tmou 15 jsme tak daleko nedošli, takže pro mě nová místa), šifry nám většinou sedly, až na bludiště, kde jsme po necelých dvou hodinách řešení vykoukali milé účastníky a zbytek dořešili hrubou silou.
Yenya  (coredump)
25. 1. 2020, 20:00
Yeti: aktivita je u me interakce s ostatnimi tymy. Cemuz jsme se na startu uspesne vyhnuli. Takze u me dobry.
Tom  (Crucifixion?)
25. 1. 2020, 07:44
Dobré ráno:-) Zajímalo by mě, jak dopadne tahle koordinační hra, a kolik procent týmů ve finále pojede prostorově rizikovějším trolejbusem.
Yeti  (kancl)
24. 1. 2020, 21:56
Ideální startovní aktivita by měla vypadat tak, aby zaujala i kverulanty a přestali frfňat. Anebo naopak. Co kdyby hra měla na všech šifrách napsáno ‚‚startovní aktivita‘‘? Zdalipak by Yenya dokázal odlišit startovní aktivitu, při níž se luští šifry, od šifry?
Karel  (Spící Volové)
24. 1. 2020, 21:46
Zamýšlím se i já: nijak!! Startovní aktivity jsou pro mě odjakživa čistočistý opruz.
Tíman  (org)
24. 1. 2020, 21:10
Zejména v té ledovce to s kočárkem nebude nic extra. Možná se to se zacházkou sem a tam dá zvládnout, ale spíš bychom to nedoporučovali.
Anna  (Mamerád ňufehruď)
24. 1. 2020, 19:12
Jak moc nesjízdná je trasa pro kočárek?
Yenya  (coredump)
24. 1. 2020, 14:39
Zamýšlím se: nejlíp nijak - na šifrovačku chodim luštit šifry, ne se účastnit startovních aktivit :-)
Danka  (org)
20. 1. 2020, 14:24
Počítajte, že z Hlavního nádraží na štart MHD to bude asi 30 min.
Bebe  (Skôr skôr ako neskôr)
20. 1. 2020, 10:45
ahojte Orgovia, nemali by ste prosim viac informacii ohladom miesta startu hry? Nam mimobrnenskym timom by to dost ulahcilo planovanie. Moc diky!
Václav
19. 1. 2020, 11:26
Ahoj, hledam tym. v.stencel na gmailu
Tom  (Crucifixion?)
10. 10. 2019, 15:57
Mohou být rozum a perníčky v trvalé opozici?
Tíman  (org)
29. 1. 2019, 22:44
Děkujeme všem za veskrze pozitivní reakce, jsme moc rádi, že se vám líbilo to, co jsme doufali, že se vám líbit bude, a že se vám nelíbilo to, co jsme věděli, že se vám líbit nebude :-) Příští rok se pokusíme vyladit i to, co letos mohlo být lepší, a budeme se na vás zase těšit!
Tíman  (org)
29. 1. 2019, 22:39
Jde, jen musíš být já ;) Dík za boží report <3
Petr Valášek  (Vojtíci)
29. 1. 2019, 22:20
nejde :-(
Petr Valášek  (Vojtíci)
29. 1. 2019, 22:19
de to udělat klikací?
report
Petr Valášek  (Vojtíci)
29. 1. 2019, 22:19
Aleš  (Vepři ve při)
28. 1. 2019, 18:00
Děkuji za hru a gratuluji všem, kdo se s ní poprali bez nápověd! Mohl jsem vidět jen kousek z organizační práce, ale myslím, že to bylo zvládnuté výborně. Šifry byly vesměs zábavné a luštitelné, přišla i nějaká ta záludnost a v cíli se mi líbila závěrečná prezentace, kde jste ukazovali mezikroky při luštění, to by mělo být na každé hře (a teď se dívám směrem k těm velkým). Luštil jsem z domova a musím říct, že to není taková zábava jako při luštění v týmu, a i když je sem tam něco jednodušší, osobně mi to zážitek z terénu nevyvažuje. Dá se to, když do terénu zrovna nemůžete a nikdo se zrovna nedá sehnat, ale záměrně to opakovat nehodlám. A doufám, že za rok zase budu klepat kosu v Brně :).
INDEX  (Fušenky)
28. 1. 2019, 10:56
Díky moc za hru. Když se ve hře vyskytují jména Jonáš, Viola a INDEX, navíc končí na Pavlovské, tak je základ pro skvělou hru položek :) Taky děkuji týmu, že mne vzal mezi sebe. Měl jsem pocit, že nám to dost šlape a epic fail v cíli byl naprosto úmyslný pro pobavení Orgů (když oni připravili zábavu pro nás, tak my pro ně taky!). Gratulace čistým týmům. Naše šesté místo je holt "na Fušenky dobrý".
Yenya  (coredump)
27. 1. 2019, 18:31
Díky za hru, užili jsme si to (až na závěrečné dvě deadky). Kazit se to začalo na osmičce, kde jsme šmoulu v řece plavajícího považovali za skutečně plavajícího v řece, a hledali nejbližší most přes řeku, přes kterou jsme ještě nešli, jižně od stanoviště. Moc se nám to sice nelíbilo, ale nakonec jsme do Jundrova ke Svratce sešli. A pak si to zase vyšli zpět na Holednou, až jsme konečně objevili správné řešení. Uděluje se někde cena za největší zacházku nebo nejdelší trasu?
Ivo C.  (Albert Stallone)
27. 1. 2019, 17:59
Díky za další ročník. Dal zabrat a bavil nás, jako vždy... Mřížka nečekaně hard core na zimní hru - ale jsme fakt rádi, že jsme ji nevzdali a dotáhli do konce. Ta radost z doluštění těžké šifry byla skoro jak na TMOU:) A počasí správně zimní...
Yeti  (kancl)
27. 1. 2019, 09:18
Děkuji organizátorům za zábavnou hru s jídlem, pitím, pandami a zimní atmosférou. Z šifer se mi nejvíc libil tetris, taky ajvíex a mřížka -- ta už byla trošičku random, ale v prostoru prohledatelné velikosti. A měl bych poděkovat i za GDPR a desítky, které byly výborným zdrojem nápadů na jiné, lepší šifry.
Ondra Suchánek  (Axolotli)
25. 1. 2019, 15:50
Ahoj, sháníme na poslední chvíli jednoho člena do týmu, pokud by někdo měl zájem, pište na [email protected]... naše ambice jsou pomalu se doplížit do cíle, na skillu nezáleží, dobrá nálada a ochota vydržet celou hru jsou hlavní :)
Elif  (Zvířátka)
25. 1. 2019, 15:00
Ahojte,
nemá niekto záujem o ubytovanie s raňajkami (a wellness!) pre max. 2 osoby na dnešnú noc v hoteli blízko štartu? :) Prenecháme za výhodnú cenu, píšte na [email protected].
Tom  (Crucifixion?)
21. 1. 2019, 07:25
@Tíman: Jo, tak to mi odlehlo, přesně to jsem potřeboval.
Timan  (org)
19. 1. 2019, 22:09
Afterparty? Bude ;-)
Tom  (Crucifixion?)
19. 1. 2019, 16:57
Ahoj, milí orgové - že nevíte, na co se chci takhle týden před startem zeptat? : o )
Tomas  (Tutani)
16. 1. 2019, 19:35
Ahoj,
hledáme jednoho hráče do teamu Tutani. Pokud máte zájem napište na email [email protected]
Díky
Kesy  (Why not?)
9. 1. 2019, 15:07
Žiaden problém, ďakujeme :)
Kačka  (org)
8. 1. 2019, 06:13
Ahoj,
Platba dosla v poradku rychle. Opraveno.
Moc se omlouvam.
Kesy  (Why not?)
7. 1. 2019, 18:51
Ahojte orgovia,

platba za tím Why not? odišla už 19.12. (z účtu 2100671070 vo Fio banke). Môžete sa prosím mrknúť, či platba nabehla v poriadku? V zozname tímov sme totiž stále červení... Díky :)
Chyba
4. 12. 2018, 01:37
Už funguje, díky.
Timan  (org)
30. 11. 2018, 19:54
Zkus to teď.
Tíman  (org)
30. 11. 2018, 13:47
Ahoj,
díky za informaci, večer zkusím vyřešit.

Problém je v tom, že váš tým sice evidujeme v databázi týmů, ale ne u žádného ročníku - pravděpodobně jste se na některý starší ročník zaregistrovali a pak zrušili účast. To je korektní stav, akorát automatická registrace na něj není nachystaná :-)
Chyba
30. 11. 2018, 13:11
"Pokud jste se účastnili některého z předchozích ročníků, budete do aktuálního ročníku přihlášeni automaticky po přihlášení do účtu vašeho týmu. Přihlásit se můžete ZDE."
...
Jenže při pokusu o zmíněné automatické přihlášení se nám vrátí pouze:
"Chyba serveru
Pravděpodobně máme chybu někde v kódu. Pokusíme se ji opravit, zatím prosím použijte jiný odkaz, například úvodní stránku..."
(O chybné heslo/ login nejde, to pak vrátí hlášku o chybném hesle.)
Michal
25. 11. 2018, 23:08
ahoj,
hledám tým středního doletu, který by mne adoptoval.
Jsem šifrovačkově plnoletý (HI > 18)

[email protected]
Wal  (org)
23. 11. 2018, 01:59
Ahoj Tome,
díky za tip, ty QR platby asi zkusíme zavést. Včera jsme se na to na radě zlehka dívali a neměl by to být problém.
Tom  (Crucifixion?)
21. 11. 2018, 14:56
(Jinak teda fikaná TMOU a hned potom vylepená Palapeli... doufám, že letošní šifrovací sezóna nebude ve znamení výtvarných dílen:-D )
Tom  (Crucifixion?)
21. 11. 2018, 14:48
Ahoj, posílám logistický zlepšovák: na platbu za hru by mohlo všeobecně pomoci vygenerovat QR-kód. Dešifrátoři jdou určitě s dobou, a snad by pohodlnější formu zadávání převodu ocenili:-) Jinak na hru se už teď těšíme, laťka je z minulých ročníků docela vysoko.
Lama  (Slepý mezi jednookými Braillem)
17. 2. 2018, 19:41
Díky moc za hru, bylo to super! Doufám, že příští rok nebudou 2, ale 3 ročníky!
Zbožák  (Jmelí)
1. 2. 2018, 12:35
Síbo, jestli to třeba nebude tím, že ty děti už taky něco umí a mají v sobě energii, která nás starší a pokročilé dokáže vybičovat k lepším výkonům. Časem nás stejně ve většině věcí nastrkají všechny do kapes. Ale díky, že jste je vzali, i když nám to dávají doma notně sežrat :-)
Síba  (Pomocní ponocní)
31. 1. 2018, 23:49
Vloni jsem ke stříbrné medaili potřeboval v týmu Martinu, Aleše a Rosťu. Letos jsem si vystačil s Bobem a dětmi. Co se to s těmi šifraři děje?
Ondra  (Axolotli axiologičtí)
31. 1. 2018, 13:11
Ahoj, jednak díky za hru, bylo to fajn. A jedna věc z tématu ztráty a nálezy: nenašel někdo náhodou po cestě papírovou mapu mor. krasu? (někde za ozubenými koly jsme ji zřejmě vytrousili, u sloupu jsme ji už neměli, ale šli jsme dost ke konci hracího pole, tak nevím, jesli je šance na nález).
Tíman  (org)
29. 1. 2018, 13:13
@Markéta: je to tak, počasí se nenechalo oklamat startovními vánicemi, hypotermií a zmrzlým tělem :-(
@NnqJirka: Díky za reportáž!
NnqJirka  (Rychlý city)
29. 1. 2018, 12:02
Myslím, že náš tým by souhlasil s již níže řečeným. Když je zatím kolonka reportáží prázdná, tak především vás, orgy, nenecháme smutnit a prázdno vyplníme. Díky za hru!

https://docs.google.com/document/d/1Z8c-783rB7-B4OcdnPvHpMk6na98nBHSJd72rZXaonY/edit?usp=sharing
Markéta  (Povyrostlo nám seno)
29. 1. 2018, 09:11
Orgové díky za hru, líbila se. Nižší obtížnost šifer myslím nebyla od věci - stačilo by stáhnout teplotu o nějakých těch pět deset stupňů, přihodit mrholení nebo vánici a bylo by po kverulování :-)
Dero  (Přizdisráči)
28. 1. 2018, 23:22
Taky bych si trochu zakveruloval, ale myslím to hezky a stejně příště rádi půjdeme. :)

Letos nám přišlo, že šifra byla buď lehká, nebo divná. Nechápejte mě špatně, některé z těch lehkých šifer byly zároveň moc pěkné a dost jsme si je užili. Nejvíc asi ty maličko pracnější, kdy jsme se aspoň na chvilku zastavili a něco dělali: advokátskou (moc pěkně provedená!), soukolí a taky tu mřížku hned po startu. Sice jsme u všech skoro hned věděli, co dělat, ale aspoň to provedení chvilku trvalo a měli jsme radost z postupně se rodící tajenky.

Horší to bylo s těmi, které byly lehké a zároveň divné. Osobně mi nejvíc leží v žaludku To[M]asaryk, který je triviální takovým způsobem, že jsme na něm seděli půl hodiny, než jsme si vůbec připustili, že je možné, aby řešení bylo až _tak_ triviální. Přitom se šifra dala pěkně analyzovat. Začátky a konce jmen lidí, kteří jsou všichni už mrtví, přece pěkně odkazuje začátek a konec jejich života... Pokud bylo autorským záměrem, aby na tomhle stanovišti zakufrovaly především týmy, které hledají ve věcech zbytečné složitosti, smekám klobouk. Jinak brblám, protože je to třetí šifra v řadě, kterou lze vyluštit doslova do minuty.

Na náš zákys na Trojan... pardon, Traianově sloupu taky nevzpomínám úplně radostně. Sice jsme autorsky odvodili, že písmenka ve sloupu nalepená vystupující páskou za cáry látky odkazují na brailla (lze hmatat, nelze vidět), ale taky si spočítali, že sněhulák na vrchu sloupu má na sobě klobouk s 26 tečkami (nakonec náhoda), že v šifře použitá písmena mají v braillu celkem 26 teček (nakonec náhoda) a taky že mají dohromady 26 znaků v morseovce (nakonec náhoda). Některé náhody jsou jenom náhody, ale když se dopočítate takových věcí, jste docela v... tam, kde většina ostatních týmů. To, že se tajenka čte neintuitivně odspodu sloupu, protože i na sloupové předloze se čte odspodu, je taková třešnička na hořkém dortu.

Takže bych se taky přimlouval za menší porci těch úplně nejlehčích šifer. Vím, že se to blbě testuje a vyvažuje, ale chtěl jsem to aspoň zmínit. Mám pocit, že letos o pořadí na hře rozhodl výkon na jediné šifře, která navíc byla krapet zhulená - což je škoda.

V každém případě díky za hru a za všechny ty špekáčky. ;)
Ondra  (ROFLCOPTER!)
28. 1. 2018, 23:07
Díky, orgové, za letošní ročník. Je fakt, že křivka obtížnosti byla dost netradiční a v první půlce hry jsem ani neměl čas pořádně se napít, ale aspoň jsme se provětrali, zvlášť na šňůře čtyř přesunů mezi dvojkou a šestkou. Počasí bylo fajn, vyválení v blátě included. Z první části hry bych asi nejvíc vyzdvihl ozubenky, fajn byla breillovská dvojka a pěkně udělaný rozsudek. Snad všechny šifry šly dát na první dobrou - myšleno tak, že správně byla většinou ta neintuitivnější varianta. Jenže pak přišel sloup, který byl obtížností o pár levelů jinde - za mě v téhle šifře nejvíc chyběla jasně definovaná orientace textu - jestli číst zdola nahoru, nebo shora dolů (obojí se dalo brát jako čtení zleva doprava) - přitom právě na orientaci záviselo, jestli braille vyjde nebo ne. Navíc jsme zbytečně moc pozornosti věnovali sněhulákovitému tro(a)janovi nahoře. Dát mu na hlavu hrneček s šestadvaceti puntíky byla od orgů pěkná kulišárna. A to jsem se byl ochotný vsadit, že zrovna tohle je to pozorování, které není triviální získat, a kvůli kterému se na šifře kolektivně kyslo. Nakonec jsme brali taktický dead, který nám nejspíš moc neuškodil, spíš naopak. BTW, přemýšlel jsem o tom, jestli by, když už máte Palainfo, nešel čas neúspěšného luštění šifer odečítat od času průchodu hrou, a ten brát jako kritérium místo času příchodu do cíle - ale nejsem si tím jistý, má to taky svoje nevýhody, nutný posoudit. Každopádně zbytek hry už byl zase fajn a už se těším na další ročník. A na brownies! BROWNIES!!! :-D
Tíman  (org)
28. 1. 2018, 21:49
Díky za feedback, jsme rádi, že nám stále zůstáváte věrní :-) Ta nevyrovnanost šifer vznikla zejména kvůli tomu, že šifry 6 (rozsudek), 7 (ozubenky) a 9 (obrázky) se na hře ukázaly být mnohem jednodušší, než jak to vycházelo z testů. Očekávali jsme je jako středně těžké, ale vy jste jimi (zejména tou devítkou, tam to mělo být na klidného buřta a 20 minut minimálně) proplouvali jak nic.

Rychlý průlet začátkem hry pak vedl k frontám na sloupu, což jsme samozřejmě nechtěli.
Tomáš  (Crucifixion?)
28. 1. 2018, 21:19
Já bych s dovolením trochu kveruloval - přišlo nám letos, že úroveň šifer byla hodně ode zdi ke zdi - konkrétně, že ve většině to byly dost jednoduché kusy (opravdu dost = průchodové; M(m)alta, Ost-/Azb-, Čtverečky se šipkama, Volební rvačka... na všechny si nevzpomenu) - a pak dva-tři kousky, které naopak byly až nadměrně obtížné (barevná kolečka, plus já za sebe to tvrdím kvůli pracnosti a počtu možných kombinací nastavení i o Ozubenkách - ale na tomhle se v týmu neshodneme:-P); do téhle skupiny si dovolujeme řadit i Traiana - kvůli nezvládnuté logistice.
V takové konstelaci se nám jen velmi těžko plánovalo, kolik času na stanovišti trávit, kde už vzít totálku a jak přitom nedojít do cíle nakonec o dvě hodiny dřív než by bylo ideální (tj. později, a s méně totálkama). Za nás bych se tedy pro příště přimlouval za vyrovnanější obtížnost šifer (nesituovanou ani na jednom z extrémů:-) ). Jinak tradičně fajný zážitek, jako zatím pokaždé už od 1. ročníku - děkujeme všem orgům.
Ivo C.  (Albert Stallone)
27. 1. 2018, 19:31
Tak jsem fakt hrál z postele. Nic moc, zaluštil jsem si jen 3x, ve zbytku času to bylo neefektivní, nebo ani tým neprotlačil fotku kvůli špatnému signálu. Příště doufám zase v terénu...
Honza  (Bazinga)
27. 1. 2018, 19:11
Moc děkujeme za hru! Šifry byly hezké, vymazlené, obtížnost tak akorát, parádně jsme si to užili :-) Za sebe bych chtěl vypíchnout zejména vtipný rozsudek, alfabetu s azbukou a trajánův sloup (ve kterém do sebe nakonec všechno hezky zapadlo). Těšíme se za rok zas!

PS (k mému předchozímu dotazu): nakonec jsme vzali do týmu šifrovacího nováčka a byli v terénu v plném počtu.
Petr  (Pomocní ponocní)
26. 1. 2018, 17:35
Popravdě bych nečekal, že se dožiju toho, že na to, abych se z Brna dostal na start brněnské hry v devět hodin , budu muset vstávat v půl sedmé...:)
Dero  (Přizdisráči)
26. 1. 2018, 17:25
> Jen ve chvíli, kdy člen týmu nemůže nebo nechce trávit osm hodin v mrazu je pro mě zábavnější s ním luštit na dálku...

Ptal ses i ostatních hráčů, tak přidám svůj názor, Honzo. Pokud někdo na Palapeli běžně chodí a zrovna letos třeba před hrou onemocní, tak mi přijde OK, když luští z domova. Pokud se někomu chodit a mrznout prostě jenom nechce, tak mi připadá, že by se účastnit prostě neměl. Může třeba hru z tepla domova otestovat (klidně s celým týmem).
Tíman  (org)
24. 1. 2018, 22:22
Marodi nechť se brzo uzdraví. Přeživším přejeme, ať se jim podaří dobře spojit týmy, případně přesvědčit ty, jenž šli za „lepším programem“ ;-)
Lama  (Slepý mezi jedookými Braillem)
24. 1. 2018, 22:05
Marodka a lepší program bohužel redukovali náš tým na pouhé 2 členy. Je-li na tom někdo podobně, rádi spojíme síly :)
Ivo C.  (Albert Stallone)
24. 1. 2018, 15:13
Jsem si to na sebe přivolal. Nemocenská. Hrát můžu jedině z postele...
Tíman  (org)
24. 1. 2018, 11:03
Mapy.cz stačí.
Zbožák  (Jmelí)
24. 1. 2018, 08:09
Stačí mapy.cz na celou hru nebo je lépe si sehnat tu papírovou mapu od Geodézie? Až tak úplně jsem asi nepochopil informaci z Posledného infa.
Honza  (Bazinga)
23. 1. 2018, 09:11
Abych upřesnil - nemáme úmysl taktizovat s cílem získat nefér výhodu (proto se i ptám). Jen ve chvíli, kdy člen týmu nemůže nebo nechce trávit osm hodin v mrazu je pro mě zábavnější s ním luštit na dálku, než doplnit tým nějakým náhodným náhradníkem kterého neznám nebo jít v menším počtu.
Pro mě asi Palapeli (i většina ostatních šifrovaček) není ani tolik o tom být venku, opéct si buřta nebo potkat se s komunitou, ale strávit čas s kamarády a dělat přitom něco, co nás baví. Čili mně to smysl dává (tolik k Tímanovi). Ivošova odpověď mi přijde rozumná a zřejmě se podle ní budeme řídit :-)
Tíman  (org)
23. 1. 2018, 09:01
@Tomáš: Poslední info snad dnes.

@Ivo: Běžky - letos horší. Trasa jim sice nevadí, ale počasí ano. Sněhu bude velmi poskrovnu (dnešní poprašek byl nejspíš do soboty poslední přírůstek). S tvým názorem ohledně luštění z domu plně souhlasím.
Ivo C.  (Albert Stallone)
23. 1. 2018, 00:35
K dotazu Bazingy - chápu to (ve smyslu schvaluji), pokud je takový hráč dlouhodobě nemocný. Nebo onemocnivší na poslední chvíli. Pak to není taktizování, ale zkrátka "chuť si po měsících pauzy pořádně zahrát". Z jiných důvodů to na mě působí naprosto proti smyslu hry a tudíž un-fair. A to i ve chvíi, kdy je hráč v cizině: sedět zadkem na více židlích se sice dá, ale stejně mi to nepřijde ok.
Ivo C.  (Albert Stallone)
23. 1. 2018, 00:29
Ahoj, co letošní trasa a případné běžky? Např. ve srovnání s loňskem. Odhadem: lepší, horší? Loni jsme na tom prodělali tak 40 minut, ale byla to sranda, kterou bych klidně zopakoval (ale zase nemá smysl většinu trasy nést lyže v ruce:)
Tomáš  (Crucifixion?)
22. 1. 2018, 20:55
Ahoj, obligátní otázka - kdy bude poslední info?:-)
Tíman  (org)
22. 1. 2018, 11:02
Přijde nám, že Palapeli je právě o tom, že je člověk venku. Komu se venku být nechce, může si šifry vyluštit po hře z webu. Palapeli (stejně jako ostatní hry) přece není jenom o tom vyhrát - je to akce, kde se šifrovací komunita sejde po téměř čtvrt roce, udělá si výlet, opeče si buřta a sem tam vyluští nějakou šifru. Za nás tedy nejde ani tak o to, jestli je to fair nebo není, jako spíš o to, že to nedává smysl.
Honza  (Bazinga)
22. 1. 2018, 10:22
Ahoj, neshodli jsme se v týmu, zda je v duchu fair-play aby někteří členové týmu nebyli fyzicky přítomní v térénu a luštili přes internet. Pravidla o tom mlčí. Často to bývá tolerováno, protože to týmu nepřináší žádnou výhodu, ale přece jen půlka týmu luštící v teple může být zrovna na Palapeli výhodná. Tak se chceme zeptat, co si o tom myslí orgové nebo ostatní hráči. Díky :-)
Tíman  (org)
31. 1. 2017, 17:17
Děkujeme za tolik pozitivních reakcí! Jsme moc rádi, že se vám hra líbila :-)

Pokud si chcete zavzpomínat na některý z předchozích ročníků, dali jsme dohromady všechny reportáže, které jste za těch šest ročníků napsali. Díky za každou z nich!
INDEX  (Phonexia.com)
31. 1. 2017, 14:52
I za nás velký dík za hru. Závěrečná série šifer vyluštěných do 5 minut po termínu (=doba kdy bylo potřeba vzít záchranu, aby byla šance dojít), často těsně po větě "a jak to děláte na té TMOU?", byla velmi intenzivní :) 10. a 5. byly super, na 11. bohužel nebylo dost času.
Víťa  (Náhodná procházka sourozenectva žluté kachničky)
30. 1. 2017, 21:39
Díky moc organizátorům za hru! Sice jsme toho moc nevyluštili, ale v teple domova musím uznat, že šifry byly hodně povedené. Bohužel jsme měli problém už jen s tím, kdo se odhodlá vyndat ruce z kapes, sundá si rukavice a chopí se tužky :-) jak jsem na druhém stanovišti viděl 72 druhů hub, první myšlenka byla, po promrzlém startu a Kudrlinkách, stříhat nápovědu... bohužel jsme stříhali až o mrazivou hodinu později, přitom jsme vlastně věděli, co se po nás chce. A pokud bychom si neudělali náhodnou procházku k Parking Základna (Ochoz) na šestce možná bychom se prostříhali i na vyšší šifru než jen 7 :-)
Václav  (Aplikovaní Hrošíci)
30. 1. 2017, 09:04
Taky mockrát díky za hru, dodalo mi to energii (nejen tu tekutou) ještě na pár dní :-) Z šifer se mi asi nejvíc líbily šipky (11) a rozházená (10) - fakt super. Ale i ostatní šifry se nám líbily, brblali jsme jen u hub, protože houby jako by přibývaly a ruce, které by byly ochotny listovat a zakreslovat, ubývaly. Trasa byla hezká - teda úplné leháro to nebylo, ale jeden brutální kopec se dal přežít (asi druhý nejnáročnější výšlap jsme si udělali sami chybou při navigaci).
Martina  (Chlýftým)
29. 1. 2017, 19:57
Díky za hru a přikládám reportáž s vysvětlením, jak vznikl náš trapný tým, a také s našimi třemi fotkami, kde jsme však vyobrazení výhradně zezadu. ;)
https://docs.google.com/document/d/1jKSUxxlZmVdWzkT8wOm3NuwrYWEGT49h4Wve0m7CEcM/edit?usp=sharing
Alča  (Škrkny)
29. 1. 2017, 19:19
Milí orgové,
díky za povedenou hru. Šifrování v kombinaci se sněhem a třeskutým mrazem si člověk jen tak neužije. Do příštího ročníku se musíme zlepšit hlavně v houbaření.
Marťas  (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)
29. 1. 2017, 18:55
Díky moc za hru!

Velké plus za cíl v blízkosti startu. Škoda, že u ZŠ nebylo místo a museli jsme zaparkovat "až" u polikliniky :D
Petr  (Vojtici)
29. 1. 2017, 13:51
Dík za drsnou hru, škoda mlhy, škoda, že jsme to strategicky zase úplně nezvládli, jinak paráda. Chochola doat hardcore v tom sněhu, ale tak to asi má být. Oceňuju rozhodnutí upustit od startovních haluz-aktivit a jít osvědčenou cestou minišifer (doufám, že natrvalo :)) Konečně jsme totiž nešli poslední a zbylo na nás občerstvení na trase.
Eva  (t.č. Obskurník)
29. 1. 2017, 12:54
Orgové, díky za pěknou hru!
Oceňuji zejména estetické výjevy v lese (houbičky, sušení prádla na Hradišti), šifru Kalendář (přijde mi geniální, že by se tatáž šifra dala použít někde jinde třeba za půl roku a vyjde v ní nová tajenka), u táboráku šifru takovou, že byl čas na opečení špekáčku, a originální poslední šifru s šipkami. I za kopce na trase jsem v tomto počasí byla vděčná.
Saša  (Kerberos neví)
29. 1. 2017, 11:23
Ahojte,

v prvom rade vďaka za hru, bavili sme sa (a mrzli) kvalitne :)

V rade druhom, môjmu telefónu sa trasa páčila natoľko, že sa rozhodol tam ostať (=rozumej: na hre som stratila mobil). Ak by ste o onom nezvestnom HTC náhodou niečo vedeli, dajte prosím, prosím, vedieť. Vďaka!
Zuza  (Corn Flakes)
29. 1. 2017, 10:19
Před hrou jsme jemně špekulovali, jestli je Palapeli dostatečně nevyzpytatelné, aby zrodilo nějakou "Venuši", která přechytračí M-A-R-S. Že nám není určena dráha bohů, jsme předvedli už cestou na Hronek, a množství školáckých chyb se do setmění povážlivě blížilo počtu planetek v sluneční soustavě. U pomníku jsme z Marsu spadli úplně, naštěstí Des připomněl, že existují také Venuše (nejlepší okamžik hry, opravdu krásná!), a jakž takž jsme zachránili výsledek.

Tradičně milá akce, jsme rádi, že to pro nás chystáte. Mňam. :)
zoul  (Aspoň na třetí)
28. 1. 2017, 22:26
Najde se kromě nás ještě někdo, kdo na sedmičce ve spojení „šifru na chvilku“ našel „runa c“ a vypravil se na nedalekou autobusovou smyčku, která vypadala přesně jako druhý symbol pro písmeno C? :–)
Ivo C.  (Albert Stallone)
28. 1. 2017, 21:57
Ještě dodatek (oprava): zabila nás šifra č. 1 - Kudrlinky :) Jo, brát totálku na jedničce, to se prostě nechce a nechce a nechce... A zima je horší a horší a horší... :)
Dero  (Přizdisráči)
28. 1. 2017, 21:32
Děkujeme za hru, letos se vám opravdu vydařila! Šifry považuju vesměs za zajímavé a neokoukané. Vybavím si nejvíc Wales na startu (který jsme nevyluštili, ale jeho antiskrablicí obrana je geniální), předbíhání Chlýftýmu na prvních houbách, čtení na mrazu sušeného prádla (a ostrou cestu na tohle stanoviště), pěknou bi-substituci s twistem na závěr, kalendáriovou šifru, geniálni m-f a zákys na nakonec hezké 11. Chyběla mi nějaká drsnější nápadovka, nebo analytické peklíčko, aby člověk mohl vůbec někoho rychlejšího předehnat luštěním, ale to bychom zase třeba nedošli...

Trasa (mě) trochu bolela. V tom přemrzlém sněhu se nešlapalo dvakrát dobře. Myslím, že bychom se na ní dost vyšťavili i za slunného a suchého dne. Ale sper to čert. :)

Gratulace Hrošům i všem ostatním došedším. Bylo to super. Tak zase za rok!
Ivo C.  (Albert Stallone)
28. 1. 2017, 21:11
Dík za hru. Na běžkách to šlo - byť si myslím, že to bylo nakonec pomalejší - přece jen Chochola, Lolek a následná kóta nebyly běžkařské lokality. A taky pomalejší balení a řešení tepla přesun versus luštění. Ale mám odškrtnuto - vždycky jsem chtěl zažít šifrovačku na běžkách a bylo to vlastně super! Trochu nás zabila šifra č. 2 - nezvládli jsme to ani luštitelsky, ani takticky a příliš dlouho nechtěli vzít nápovědu, stejně ji brali - a pak už nás pořád tlačil čas. Nejvíc se líbila šifra č. 9 - graf - gram. Opravdu pěkné, elegantní...
Dominik  (t.č. Aplikovaní Hrošíci)
28. 1. 2017, 19:38
Ještě jednou mockrát díky za velmi příjemnou hru. Jen tak dál :)
Zpětně oceňuji i trasu hry, i když v jejím průběhu bych, za některé zajímavější výšlapy, orgy na potkání vraždil.
Tíman  (org)
26. 1. 2017, 21:18
I když sníh se stále drží a je ho celkem dost, podmínky pro běžkování se značně zhoršily. Z neprotažených cest trčí sem tam klacky a kameny, protažené cesty jsou zase posypané, ale jak je vidět na fotkách, sem tam jsou po krajích vyjeté stopy. Podle nás se hra s běžkami absolvovat dá, ale už to není taková paráda jak to vypadalo před dvěma týdny. Boby a sáně jsou úplně jiná kapitola, s těmi si užijete až až :-)

Fotky z trasy
Tíman  (org)
26. 1. 2017, 15:20
Ahoj, snežnice zcela určitě použít můžete. Jestli se vám budou hodit - bohužel asi moc ne, sníh sice stále je (od posledního sněžení v kuse mrzne), ale už je dva týdny starý, takže to není žádný zázrak. Ale myslím, že vám můžeme zaručit, že ttrasa vede i po místech, kde žádné frekventované cesty nebudou, takže tak :-)

Podrobnější sněhové info můžete očekávat v průběhu dneška.
Jakub  (Experts Digital)
26. 1. 2017, 15:16
Ahojte,
môžeme na presun použiť aj snežnice? (bežky sa nám z Prahy nosiť nechce :). Môžu sa nám hodiť?
Soňa  (org)
25. 1. 2017, 17:15
Ahoj,
stále jste na pozici náhradníků (viz seznam týmů). Poslední informace dostaly hrající týmy mailem, pokud byste se ještě do hry dostali, pošleme je obratem. Na webu nejsou, hledáš dobře :-)
Klára  (Integrovaní velbloudi)
25. 1. 2017, 16:43
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jsme-li stále ještě jako náhradníci, zda informace o startu přijdou mailem (pokud přestaneme být náhradníci) nebo jsou uvedeny někde zde na webu, jen se mi je nedaří najít?
Děkuju moc.
Wal  (org)
23. 1. 2017, 17:33
Čau, asi tak teď. :)
Petr  (Vojtíci)
23. 1. 2017, 17:31
Zdar, kdy bude známo, kde se začíná?
Filip  (ESD)
20. 1. 2017, 16:01
a kontakt je gmailovske konto "fkubina"
Filip  (ESD)
20. 1. 2017, 16:01
2 mladí nadaní zvyčajne veselí ľudia sú aktuálne veľmi smutní, lebo ich tím je až medzi náhradníkmi. Ak by sa našiel niekto, kto nás prichýli, určite sa potešíme. Preferujeme ísť spolu, ale ak by bolo len jedno miesto, aj tak napíšte, Ešte sa dohodneme, čo s tým.. :)
Tíman  (org)
14. 1. 2017, 20:01
V herní oblasti je momentálně až 15 cm sněhu, nezapomeňte, že na Palapeli jsou povoleným dopravním prostředkem i běžky, sáně a boby! Velká část trasy je alespoň v současné době na běžkách sjízdná, pokud vám nevadí sem tam odběhnout z cesty. Těsně před hrou dodáme aktuální sněhové zpravodajství.
Tíman  (org)
14. 1. 2017, 13:58
Ahoj, vaše mapa bude stačit.
Jirka  (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)
14. 1. 2017, 10:04
Jakákoliv mapa znamená i žlutá verze 2006 (dostali jsme ji tuším na Tmou 13)?
Tíman  (org)
6. 1. 2017, 09:26
Stačí uvést název týmu, doplnil jsem to tam, díky za připomínku.
Aleš  (Chlýftým)
5. 1. 2017, 12:25
Ahoj, řekl jsem si, že zaplatím, ale nenašel jsem variabilní symbol, nebo jiný požadavek k identifikaci platby... Tak jsem to tam poslal. Poperete se s tím?
Rišo
21. 12. 2016, 23:11
web je sice pekny, len sa z uvodnej stranky neda dokliknut vsade. novacikovi trva, kym si vsimne, ze vpravo hore su tlacitka s vysuvacim menu :D
Tíman  (org)
2. 11. 2016, 09:48
Díky :-) Ještě pracujeme na dodání dat z minulých ročníků, zatím tu jsou jen fotky a postupně přibývají výsledky. Brzo se snad začnou objevovat i šifry :-)
Evka  (Bazinga)
1. 11. 2016, 22:36
Máte pěkný web:-)
Tíman  (org)
19. 4. 2016, 18:51
Díky za reportáž! :-)
Dominika (Hakrsex)
13. 4. 2016, 23:43
Díky za hru! Report, protože proto: http://krejdom.blog.cz/1604/hakrsex-palapeli-5 :))
Ivo C. (Albert Stallone)
18. 2. 2016, 17:53
YETI, jestli jsi dokázal na 2. "vypřemýšlet", že budeš potřebovat nevratnou konfiguraci nevyluštěné(!) šifry do dalšího průběhu hry, tak si změň přezdívku na Nostradamus. :) :) A hodně energie na dalších TMOU se schováváním všech nerozstříhaných zadání šifer. Jen šťouchanec, nic ve zlém. :)
Yeti
17. 2. 2016, 17:26
...nebo bych musel být dopředu upozorněn, že ta konfigurace může být zajímavá i pro další průběh hry.

Nebo by mi mohli organizátoři ke každé šifře dávat rovnou návod, abych se nemusel obtěžovat přemýšlením, co je podstatné, co není a co mám použít jak a kde.
JiříK (Corn Flakes)
16. 2. 2016, 15:15
Tom: Schovávat si použité je běžné (u zkušenějších týmů). Použít použité v konfiguraci, kterou jsem dle autorského řešení jiné šifry musel v minulosti změnit a k níž zpětně nevede žádná analytická cesta, běžné není. Pokud už se podobná věc v minulosti objevila, neznamená to, že to je prvek hodný opakování.

Aby to z mého pohledu bylo v pořádku, musel by buď existovat způsob, kterým se lze k té správné konfiguraci dostat bez nutnosti vyzvednout nápovědu, a nebo bych musel být dopředu upozorněn, že ta konfigurace může být zajímavá i pro další průběh hry, nejen pro danou šifru. Nelze spoléhat na to, že si každý všechno 3x opíše a vyfotí.

Nové nápady se samozřejmě zkoušet musí, ale mělo by to mít vždycky oporu v pravidlech nebo aspoň dobrých radách.
Tom (Crucifixion?)
14. 2. 2016, 20:43
P.S.: (proč nikdy člověk do postu nenapíše napoprvé všechno, jak to chtěl...) U té znovukostky byla navíc nápověda, co byste chtěli víc... a schovávat si už použité u sebe je snad už samozřejmost. A abych nebyl jen za Hujera:o) - Jednička byla pro mě (nás) docela divná, vypisovat do mřížky ,,YPSILON" by mě dle zadání fakt nenapadlo, chyběla mi osobně intuitivnost/logická (skutečně logická) cesta, jak k tomu dojít. A už vůůůbec bych tohle nedával na začátek hry:-P
Tom (Crucifixion?)
14. 2. 2016, 20:38
Ahoj, ještě opožděne chci za náš tým přidat pochvalu:

Palapeli je taková milá, kamarádská, a přitom nápaditá a originální ,,menší šifrovačka" (menší chápej ,,proti Bedně a TMOU!"), kam se snad už pátý rok těším, a která zajišťuje, že ani zima není pro šifranty nuda.

Všechno se vždycky nepovede, ale letos jsem proti prudičům: úvodní aktivita byla neotřelá a podstatou zábavná, a nikdo neříká, že musí být pohodlná - proč by taky, u Odina, měla? Ty možnosti hacknutí systému byly cool. A že se znovu objevila už dřívější kostka - OMG ROFL, to si jako děláte legraci, že si na tohle stěžujete? Po všech ročnících iNUly, TMOU, Bedny a dalších?? Já bych skoro čekal, že možnost znovuvyužití dřívějšího principu/předmětu/vědomosti už patří k základní výbavě dešifrátora.

Díky moc, milí orgové, že ani na vejšce vás nadšení pro věc nepustilo. Řekl bych, že vděčných fandů už máte dost a dost;-)

P.S.: Navrhuju rozšířit základní trojici zákysových záchytných postupů na 1) První písmena, 2) Morseovka, 3) Rozbít to, 4) Využít, co jsme už jednou použili:-P
Dejw  ( Škrkny)
11. 2. 2016, 12:37
Cestou z devítky jsem vytrousil tužku s černým nápisem IKEA. Jestli jste ji někdo našel, můžete ji přinést na start desátého ročníku Kruté (zá)krůty. Moc děkuji.
Tíman  (org)
11. 2. 2016, 10:09
Zůstalo nám nemalé množství nalezených čepic, zájemci nechť se prosím ozvou.
Tíman  (org)
10. 2. 2016, 21:30
Jsme si vědomi toho, že devítka byla k ohni moc jednoduchá, pro zajímavost jsem do diskuze k ní přidal původní variantu. :-)
Lipča (Spící Volové)
10. 2. 2016, 17:18
Obcas si rikam, ze sem orgove musi prispivat pod alternativnimi jmeny, aby rozproudili diskusi, jinak to fakt ani neni mozny :-D

Hra byla skvela, diky za ni. Posledni sifra byla byla genialni, trasa ideal na delku a prevyseni, jidla spousta. Diky.

Na startu jsme nadavali, ale na druhou stranu jsme se shodli, ze mit lepsi koordinaci, tak to dame velmi rychle. Nehlede na to, ze ten film jsem videl opravdu mockrat, presne jsem vedel, o co vam jde a jak to obejit, akorat jsem to neudelal. Blbec :-)

Takze se akorat v kritice pridavam k navrhu davat ke spekackum casove narocnejsi sifry, at me neboli zaludek :-) V minulych letech se to darilo
Zdenek
10. 2. 2016, 09:24
Uz uvodni ukol naznacil ze pujde o mene zabavnou sifrovacku. Sifry byly prilis lehke, a proto jsme jich polovinu vubec nebyli schopni rozlustit. Aspon za trasa byla pekna. Diky za spekacek.
RAB (Dřšťkový cosi kohosi)
9. 2. 2016, 22:04
Hra se mi fakt líbila, snad jen kromě druhé kostky a moc znalostních šifer (obličeje apod.).
Hlavně bych se ale orgů zastal, co se týče startovní aktivity. Přišla mi vtipná a stání ve frontě bylo po rozumné době odfiltrováno. Odcházeli jsme z ní jako jedni z prvních a myslím, že to fakt bylo zásluhou koordinace týmu a domýšlení barev (díky, Zuzko). Už se těším, až byrokracii použiju na táboře :-).
Petr (Vojtíci)
9. 2. 2016, 14:41
Za nás taky super hra, díky. Úvodní šifry nám moc nesedly, část týmu byla velice nespokojena se znovuobjevením kostky. Od sedmičky dál už to bylo dobrý, šifry krásné a jen škoda, že se nám nepodařilo lépe to rozplánovat, abychom došli do cíle.

Jediné, co nás na Palapeli štve, jsou startovní aktivity. Letos to byla obzvlášť pruda, protože netěším se na jedinou zimní šifrovačku proto, abych ji odestál ve frontě na úřadě... Navrhuji pro příští rok čas odchodu ze startu pro jednotlivé týmy nalosovat s přihlédnutím k hernímu indexu. Jinak si budeme muset sehnat externí firmu, která to tam za nás tu již tradiční hodinku odstojí/odcupitá/odvykládá.
Tíman  (org)
8. 2. 2016, 11:57
Děkujeme všem za hodnocení, radujeme se z pozitivních a poučíme se z negativních :-)

Zamrzlá přehrada, kterou jsme plánovali náležitě využít (od hráze se mělo jít někam k přístavišti U Kotvy, pak k Rokli a odtama na Soví studánku), se bohužel nekonala, ale zase bylo krásné sluníčko, člověk nemůže mít všechno :-)

Statistiky budou, ale nevím, kdy se k tomu dostanu. Odkaz na starší ročníky v odkazech letos fungovat nebude, ale dá se obejít odkazy na jednotlivé ročníky v patičce.
Ivo (Albert Stallone)
8. 2. 2016, 11:11
Budou i statistiky průchodu?
Ivo (albert stallone)
8. 2. 2016, 11:11
Jo a nefunguje odkaz na starší ročníky...
Yenya (Cibuľa)
8. 2. 2016, 10:40
@Bohusz: podle mě to takto nejde šmahem odsoudit, a to říkám jako někdo, kdo dost často na nadbytečném balastu v šifrách skončí (Mondrian na předposledním TMOU nebo ty šachy na posledním TMOU). Kdybych to měl projít celé, tak abeceda, obě kostky, carcassone, šermíři, prsty a římská čísla neobsahovaly kulturně závislé informace v podstatě žádné, a trochu balastu z toho bylo v těch šermířích a asi carcassonu. A zase z těch "kulturně závislých" byly asi jen ty Velikonoce opravdu závislé (tím myslím třeba pro čistě slovenský tým v podstatě nedatelné).
Bohusz (Moscow Trust)
8. 2. 2016, 08:51
Musím říct, že se mi hra nelíbila. Míval jsem rád šifrovací hry pro jejich propracované šifry, které, i když jsem je nevyřešil, mi po prozrazení postupy přišly jasné až elegantní. U většině zdejších šifer jsem vzpomínal na Adolfa Hitlera a jeho nesmrtelný postřeh*: "Každej jouda se večer ožere a ráno vyplodí mysterku o tom, co se mu v opici zdálo." Šifry na Palapeli 5 jsou plné nadbytečných informací, falešných vodítek a jsou IMO velmi "kulturně" závislé.

O to větší obdiv patří týmům, které dokázaly sledovat myšlení autorů a v časovém presu se prokousaly množstvím variant ke správnému cíli. Dokázaly mi, že to, co jsem považoval za nemožné, možné je.

Závěrem mi dovolte poděkovat za pěkné počasí, perníčky a buřt.
----------------------
* Jde o citaci z epizody "Hitlerovi se komplikuje kačerská výprava"; mysterky jsou jedním z typů keší v Geocachingu, zhusta postavené na šifrách a bohužel často také na "šifrách".
Yenya (Cibuľa)
7. 2. 2016, 22:01
Díky za hru, užil jsem si to. Počasí vyšlo, trasa byla pěkná a plná zajímavostí (co je vlastně ten areál Syčky?). Kdybych si mohl přecejen ještě přát nějaké organizační vylepšení, tak bych si dovolil na příště poprosit o špekáčkové stanoviště spojené s nějakou méně průchozí šifrou.

Šifry: nijak zvlášť jsem nebyl nadšený ze startovní aktivity, a pak ještě ty kladné a záporné postavy vyžadovaly hodně googlení a zkoušení mnoha ekvivalentních postupů, z nichž nám bohužel žádný nedal řešení do časového limitu, který jsme si stanovili. Naopak názvy písmenek v abecedě a zejména Přepiš byly geniální.
Yeti  (kancl)
7. 2. 2016, 20:37
Orgové, díky za výbornou hru. Letos jí v podstatě není co vytknout. Z šifer se mi nejvíc líbily Přepiš a Carcassone (jak se ode mne očekává) a vtípek s použitím původního stavu kostky (i přesto, že na kótu jsem lezl já). Celkově ale když něco vypadalo jako logický postup vysvětlující prvky šifry, tak to taky byl správný postup. A možná trochu v protikladu k všeobecnému názoru bych vyzdvihl i startovní aktivitu. Určitě byla nejlepší za poslední tři roky a dlouhá mi subjektivně přišla tak akorát (odcházeli jsme asi v půlce startovního pole).
Des  (Corn Flakes)
7. 2. 2016, 16:14
Díky orgové za hru, protože mám psát diplomku, sepsal jsem reportáž ;)
http://cornflakes-sifrovacky.blogspot.cz/2016/02/jak-sli-corn-flakes-palapeli-5.html
Kristýna (ESD)
7. 2. 2016, 08:57
Orgové! Moc děkujeme za hru! Tentokrát se nám fakt moc líbila, asi nejvíc ze všech dosavadních Palapeli - až na (naší vinou) zákys na první šifře, při kterém jsme se na chvilku trošku báli, jestli má vůbec cenu zkoušet jít dál... :-) Krásná a ne příliš dlouhá trasa, moc pěkné a ne příliš těžké šifry, krásné a vůbec ne zimní počasí. Jste trochu pověstní svými originálními startovními aktivitami, k té letošní: inu, proč ne, jen možná zbytečně zdlouhavá úvodní fáze, než se kdo vzpamatuje, co má dělat, a běží stát tříkilometrovou frontu na Informace (v Albertu se otvírá další pokladna už při pěti čekajících, co třeba zburcovat dalšího úředníka?!). Kdyby startovní taškařice trvala v průměru o dvacet minut míň, nezlobila bych se, ale nápad to byl pěkný a pohled na dezorientované týmy po odstartování musel být lahodný. Z šifer bych obzvlášť vyzdvihla Jídelní lístek, Carcassone "Přepiš" a cílovou (budou někde k mání fotky všech vyřezaných veverek?). Těším se napřesrok, třeba už snad s tou slibovanou vánicí...?
Wal  (org)
6. 2. 2016, 23:25
Asi zitra, zatím to vypadá takto :) http://imgur.com/9GhP1Iy
Pavel
6. 2. 2016, 22:53
Netrpělivosti Tě měla odnaučit úvodní aktivita, nebo to zafungovalo jinak? :-)
Ivo C. (Albert Stallone)
6. 2. 2016, 22:52
Dík za hru, nápaditá jako vždy. A i když sníh by byl lepší, počasí bylo přímo luxusní.
Tom
6. 2. 2016, 22:30
Netrpelive ocekavam vysledky. Kdypak budou on-line?
Jenda  (org)
5. 2. 2016, 21:48
Pozdě... guláš už je hotový... :-)
Des  (Corn Flakes)
5. 2. 2016, 21:41
A zlého ale malého? ;)
Tíman  (org)
5. 2. 2016, 20:04
@Hanka: Na hru bez problémů, do cíle ne
Hanka (Čumáci)
5. 2. 2016, 19:09
Chci se zeptat, zda lze vzít na hru s sebou hodného ale velkého psa?
Tíman  (org)
2. 2. 2016, 11:46
@Yeti: Exempláře jednotlivých šifer předáváme na odpovídajících stanovištích v sobotu mezi 9. a 19. hodinou, případné reklamace přijímáme po hře. Do té doby platí na šifry informační embargo ;-)
Yeti  (kancl)
1. 2. 2016, 20:15
Budou se z iNuly recyklovat i šifry? Možná bych některé zvládl vyluštit. Byť jisté to není...
Tíman  (org)
1. 2. 2016, 15:39
@Paču: spraveno, díky za upozornění :-)

@Tom: To není hujeření, sami dostáváme rádi poslední informace vždycky co nejdřív ;-)
Tom (Crucifixion?)
1. 2. 2016, 15:23
My tedy čekali poslední info tak ve středu... Hujeřit je třeba s mírou:o)
Paču  (Přizdisráči)
1. 2. 2016, 15:19
(de)šifrovací pravítko not found :(
Soňa  (org)
1. 2. 2016, 14:57
Poslední info by již mělo být ve Vašich mailových schránkách.
Tíman  (org)
1. 2. 2016, 13:10
@Des: Momentálně prochází korekturou, pravděpodobně tedy ještě během dneška.
Des  (Corn Flakes)
1. 2. 2016, 12:13
Kdy se můžeme těšit na poslení info?
Tíman  (org)
30. 1. 2016, 09:47
Skutečně jsme chtěli mít registraci do 30., ale nastavil jsem to na 29. Už jsem termín posunul, takže se ještě dnes do půlnoci můžete registrovat.
Tom
30. 1. 2016, 01:18
Skutečně se již nelze registrovat? Podle pravidel měla být registrace do 30. ledna, předpokládali jsme, že do 30. ledna včetně. Nechali jsme to trochu na poslední chvíli.
Anna
18. 1. 2016, 15:21
Hledáme do Týmu lásky jednoho náhradníka, tel. 608 291 332.
Tíman  (org)
6. 1. 2016, 11:11
Formulář na generování nového hesla nefungoval, tato chyba je už spravená a generování tak funguje správně.
Tíman  (org)
9. 11. 2015, 15:39
Díky, opraveno. Hra začíná pravděpodobně v 9:00, doplnil jsem to i do pravidel.
Bohusz
9. 11. 2015, 12:52
1. V kolik ta hra začíná, kua?
2. Odkaz na první ročník nefungovat... (http://palapeli.cz/5/palapeli.wz.cz ze stránky http://palapeli.cz/5/informace.php).

Není zač. :)
Hanka (Dopijem a pudem...)
23. 1. 2015, 18:34
Už nalezeno :)
Hanka (Dopijem a pudem...)
22. 1. 2015, 21:36
Měla jsem ji naposledy v tělocvičně (u té lavičky uprostřed tělocvičny). Tak kdyby ji náhodou sbalil někdo jinačí, dejte prosím vědět, díík :)
Tíman  (org)
21. 1. 2015, 23:10
O propisce bohužel nevím. Našel se ovšem bílý plecháček, červený hrníček 130 let Mahenova divadla a jedna rukavice černá JJD s malým zipem
Hanka (Dopijem a pudem...)
21. 1. 2015, 20:04
Ahoj, nenašla se prosím multifunkční propiska (stříbrné barvy) s otvírákem na jednom konci a na obalu měla pravítka - centimetrové a palcové? Bylo by mi to jinak fuk, ale že byla vánoční dárek, tak je mi té ztráty trochu líto...
Tíman  (org)
19. 1. 2015, 21:49
@Yenya: šlo, ale nevím, jestli teď budu mít chuť a čas se s tím drbat, to, co tam je teď, jsem měl naprogramované z loňska :-)
Yenya (Cibulu doma nema)
19. 1. 2015, 21:43
@Tíman: šlo by do těch grafů nějak zanést informaci, na které šifře bral tým záchranu?
Tíman  (org)
19. 1. 2015, 21:17
Zveřejnili jsme grafy průchodu
Tíman  (org)
19. 1. 2015, 19:57
Nemáte někdo fotky kolem tunýlku? Na to, že jsme se tam celý den střídali, tak nikoho nenapadlo vzít foťák...
Šárka (Kousaví mončičáci)
19. 1. 2015, 14:46
Hra moc pěkná, děkuju. Šifry, trasa i občerstvování po cestě.
Ale lákadlo otevření totálky je na můj vkus moc velké. Jako ne úplně moc šifrově zdatný tým, jsme jich otevřeli víc, než bylo potřeba jen proto, abysme se podívali, co je nachystáno dál na trase.
Tíman  (org)
19. 1. 2015, 11:35
Díky za účast a chválu :-) Co se týče odladění obtížnosti, tam patří díky hlavně testerům, kteří odvedli parádní práci a například jednu šifru úplně vyřadili ze hry. Nad tím, že vyjmenovaná slova zdrží i ty nejlepší týmy, jsme si mnuli ruce od začátku :-) Co se týče trasy, mrzí mě stanoviště hned u dálnice, ale nedokázali jsme to vymyslet šikovněji.
Dero (Přizdi)
19. 1. 2015, 11:13
Orgové, díky za hru! "Nejhorší" šifry nás neurážely, nejlepší se nám přímo velmi líbily, takže velká spokojenost. Trasa tak akorát drsná, aby se sportovci aspoň trochu protáhli a 26letí důchodci jako já (© Dejw) nerozpadli.

Přišlo mi, že letos máte obtížnost nejlépe odladěnou za ty 4 dosavadní ročníky. Hru šlo dokončit bez totálek, ale jednoduché to nebylo. Šifry byly převážně čisté a rychle luštitelné, pokud se dostavil nápad. Našly se analytické kousky i vyložené nápadovky na pár sekund, tj. šlo nějaký čas získat a zároveň si u některých šifer tým povinně chvilku odpočinul, protože musel na šifře udělat nějakou práci. Fakt dobrý. Tím spíš, pokud jste to přesně takhle zamýšleli. :)

Jo - a ty brownies... paráda! A medovník jakbysmet.
Míla (Albert Stallone)
19. 1. 2015, 10:14
Reportáž Albertů je k nalezení na http://albert.poutnik.org/index.php?what=report&rep_id=92.
Filip (Pilo a kůl filího rybé)
19. 1. 2015, 10:09
Tíman: "Fotky naleznete ZDE" - na to slovo mám teraz hroznú asociáciu :))
Tíman  (org)
18. 1. 2015, 23:13
Vánice byla na prvním ročníku parádní, pak už se bohužel neobjevila...

Jinak už jsou zvěřejněny výsledky, šifry i fotky :-)
Kristýna (Pilo a kůl filího rybé)
18. 1. 2015, 20:13
Milí orgové,
děkujeme vám za povedenou hru. Ačkoliv se každý rok nejvíc těšíme na avizovanou sněhovou vánici, která se nakonec nekoná, krása trasy a úroveň kulinářských bonusů na stanovištích její absenci vyvažují.
I když dávám osobně přednost jednoznačně šifrám bezpomůckovým, šifry se nám až na výjimku v podobě osmičky líbily, některé velmi (namátkou časová pásma, lyžař čůrající za jízdy, úsce), pěkné byly i neotřelé tajenky (sežehnutý moukostroj).
Za rok se určitě přihlásíme zas a snad nám/vám to s tou vánicí konečně vyjde :)
Yenya (Cibulu doma nema)
18. 1. 2015, 17:12
Díky za zajímavou hru a gratuluji vítězům. Šifrovačka se startem v pozdní noci :-) je zase něco jiného.

Líbila se mi většina šifer (vyzdvihl bych časové zóny a manr). Jako jediný rodilý mluvčí v týmu jsem si užil i pro mě neobvyklou roli odborníka na češtinu, zvlášť v šifře o vyjmenovaných slovech.

Nepříjemné bylo, že zákys u dálničního mostu i u propustku z Tmou před mnoha lety byl doplněn zákysem na těch stejných místech i teď. Asi nějaká geopatogenní zóna.

Osobně nemám moc rád šifry, u kterých ani se správným řešením v ruce není úplně jisté, že je to opravdu správné řešení. Tady to byly hned tři šifry: "rok", do jisté míry trubka, a pak ten text přes mapu (což bylo aspoň trochu záplatováno možností dotazu na orga).

Každopádně díky za hru - nejen za šifry, ale i za volbu trasy, prostředí v cíli a za systém hry který do cíle dostane hodně týmů. Těším se na příští rok.
Jirka  (Iontový stabilizátor)
18. 1. 2015, 15:21
Děkujeme za příjemnou hru! Jak už jsem psal pod šifru č. 7, nejsilnější "aha efekt" byl pro mne až po nalezení šifry v tunýlku, kdy nám vlastně došlo, že ZDE v trubce bylo opravdu ZDE v trubce :D Byl to záměr, že jo? Škoda, že to nešlo udělat tak, aby se to našlo bez nápovědy od orga nahoře na náspu...To by byl teprve "aha efekt", lést do tunelu bez jistoty, že to tam je...
Pavel (Povyrostlo nám seno)
18. 1. 2015, 13:28
Děkujeme za příjemnou rodinnou procházku spojenou s luštěním šifer :-) Dětem se líbila nejvíc Roztomilá, rodičům Prkaná. Děkujeme i počasí, které se dlouho drželo.
Tinka (B-tím)  (org)
18. 1. 2015, 12:39
Viac ľudí sa ma pýtalo na recept na brownies, ktoré boli so mnou na 4ke a v cieli. Ïakujem za pozitívne ohlasy! Recept nájdete TU.
Moja úprava - namiesto pepermintovej arómy vanilková, alebo vanilkový cukor pridať k trstinovému a namiesto pepermintových čokoládiek dávam Milka dessert, alebo inú podobnú čokoládu.
Prajem dobrú chuť a veľa zalepených úst čokoládou!
Eva (SíBazinga)
18. 1. 2015, 12:35
Taky díky za hru. Vyzdvihnout chci především působivá místa stanovišť (Urbanův kopec a tunýlek), tajenky "ZDE" a "ODSUD SEM", upřesnítko "36 metrů pod vámi", super catering během hry i v cíli (včetně deskovek). Dík
Míla (Albert Stallone)
18. 1. 2015, 09:03
Ech... šifry byly, samozřejmě. Asi ještě spím :-)
Míla (Albert Stallone)
18. 1. 2015, 09:02
Díky moc za fajn hru, šifry byli milé, ale některé uměly potrápit :-) Objevily moc hezké nápady (časová pásma, vyjmenovaná slov, trubka) a přijde mi, že Palapeli našlo svůj styl., který dělá hru zajímavou a odlišnou od ostatních. Tak jen tak dál :-)
Tíman  (org)
16. 1. 2015, 18:10
Těšíte se? :-) Na zimní idylku to moc nevypadá, ale snad vás to neodradí!
Nechy  (Los Ceramicos)
13. 1. 2015, 12:09
Ahojte, nemá někdo jedno volné místo, které by chtěl zaplnit? [email protected]
Tíman  (org)
12. 1. 2015, 17:48
Do posledních informací se vloudil šotek, polský kříž používáme 26písmenný bez CH
Tíman  (org)
12. 1. 2015, 17:31
Poslední informace rozeslány
Yeti
11. 1. 2015, 21:35
@Dejw & Tíman: Nápodobně. Doufám, že s papírovou mapou vystačíme. Jjinak by to asi bylo poslední Palapeli, kterého se účastním, protože ‚‚musíte zoomnout mapu a rozkliknout ikonky na vybitém smartphone v zimě uprostřed lesa‘‘ dokáže celkem zkazit zážitek ze hry...
Tom (Crucifixion?)
11. 1. 2015, 20:57
@Tíman, 28. 11. 2014, 16:54: hezky;-)
Tíman  (org)
11. 1. 2015, 13:50
V pondělí nebo v úterý
Kesy
11. 1. 2015, 13:05
Kedy sa mozeme tesit na posledne info, nech si mozme planovat, kde odparkujeme nasho tatosa?:-)
Aleš
10. 1. 2015, 20:34
@Tíman: Tak to jsi ty pravidla ještě nikdy nepotřeboval jako org využít ;).
Tíman  (org)
10. 1. 2015, 16:21
Upravovat údaje o týmu (včetně členů) můžete kdykoli
Martin
10. 1. 2015, 15:03
Mozu ludia do uz zaregistrovaneho timu pribudat aj neskor, alebo uz len dnes?
Tíman  (org)
10. 1. 2015, 10:10
Stačí jeden, pravidla o minimálním počtu členů v cíli jsem nikdy úplně nepochopil :-)
Des (Corn Flakes)
9. 1. 2015, 17:21
Kolik členů týmu musí dojít do cíle, aby se to počítalo?:-)
Dejw
7. 1. 2015, 14:36
Tak jo, díky. Řekneme vám po hře, jestli to stačilo. :)
Tíman  (org)
7. 1. 2015, 13:18
S výřezem to není jen tak, některé názvy jsou viditelné jen po rozkliknutí ikonky a jinde je potřeba mapu hodně přiblížit. Šifry jsme však upravili tak, aby řešení všech šlo jednoznačně interpretovat pomocí KČT 83 Okolí Brna-Ivančicko nebo nějakého plánu Brna, i když třeba s náročnějším hledáním v mapě. Stačí takhle?
Dejw
6. 1. 2015, 17:18
Smártfénům moc neholdujeme a mapy budeme tisknout. Můžete prosím doporučit vhodné měřítko a hranice výřezu?
Tíman  (org)
5. 1. 2015, 08:57
Do 10. ledna
Míša
4. 1. 2015, 22:52
Ahoj,
do kdy je možné registrovat nový tým?
INDÖX
2. 1. 2015, 21:45
Chtěl by mne nějaký vítězný tým? ;)
Tíman  (org)
28. 11. 2014, 16:54
Ještě ;)
Dark  (1+1 je 4)
28. 11. 2014, 14:37
Už to bude?
Jura
5. 2. 2014, 11:44
OK, tak to kdyztak prosim nekomu z Jadra predej. Dik, J.
Tíman  (org)
5. 2. 2014, 11:26
Ahoj,
na PoTrati se nakonec nechystáme, ale části JÁDRA občas vídávám, tak jim nožík můžu předat
Jura (Jadro)
4. 2. 2014, 13:34
Ahoj, hlasim se o nozik c. 5. Kde je mozno si jej prebrat? Predpokladam, ze idealne na nejake hre (PoTrati?) Dik, J.
Tíman  (org)
30. 1. 2014, 13:04
Ahoj,
ozvi se před tím Matrixem :-)
Pepa (RA)
28. 1. 2014, 17:28
Ahojte,

hlásím se o deštník (ztráta číslo 4). Jestli mi ho někde přechováte, vzpomenu si před Matrixem/Bednou a ozvu se na mail. Jinak přidávám se k díkům za hru, já jsem se náramně pobavil :).
Tíman  (org)
23. 1. 2014, 22:17
Omlouvám se za fail z mé strany na stránkách, ráno jsem editoval statistiky šifer a místo letošních jsem nahrál na web loňské, což v tom udělalo trošku bordel :-) Z důvodu nedostatku internetů v hospodě jsem se k tomu dostal až teď, všechno už je snad v pořádku :-)
Martin
22. 1. 2014, 12:54
eh, oprava, my si vyšlápli jenom na Horku, Horu jsme naštěstí vynechali.
Martin (DHMK)
22. 1. 2014, 12:51
Kristýna: Jo, my se nějak cestou na Zárubu zapovídali a přestali sledovat mapu. V sobotu to nebyl náš první a kupodivu ani poslední navigační fail (zvládnul jsem nám prodloužit cestu i ze Záruby do cíle), asi se nám orgovská trasa zdála moc krátká :-). Ale podle času jsme to asi nebyli my, takže v tom možná nejsme sami.

P.S: Hlavně mi na Astraxu nesvěřujte post navigačního důstojníka..
Tíman  (org)
22. 1. 2014, 10:34
Na Kuřimské hoře je zhruba od Nového roku nová keška, která je odlovitelná pouze za tmy :-) Když už jsme u toho, doufám, že trasa udělala radost také kačerům, kešky byly na startu, na šifrách 1, 3, 4 (jen o kořen vedle), 5, 6 (Earth) a 10, navíc přímo po cestě mezi 4-5 a 5-6. Původně jsem si myslel, že to nebylo plánované, ale pak jsem si uvědomil, že třeba ten miniaturní rybníček (4) jsem objevil právě díky kešce... :-)
Kristýna (Dvě vdovy)
22. 1. 2014, 08:38
Mimochodem, když jsme po sestupu ze Záruby prchali do cíle, pozorovali jsme na protějším kopci na jižním konci města (tj. na Kuřimské hoře, ještě o nějakých 80 výškových metrů „lepší“ než Záruba) zběsilý svit tří až čtyř čelovek. Bylo mi žinantní ptát se na takovou choulostivou věc, ale přesto se zeptám: Stalo se skutečně nějakému týmu, že hledal desítku právě tam? Pokud ano, upřímnou soustrast! :)
Tíman  (org)
21. 1. 2014, 21:54
Zas se vyjádřím já, prostě... ano :-) Atmosféra, pohoda, trasa, to je to, o co nám jde, pokud se navíc povedou alespoň některé šifry, tak je to úplně super a je to to, co nás na organizování Palapeli baví :-) Kroupy na vyžádání speciálně pro Páju (viz první příspěvek v této diskusi) Soňa dlouho chystala a v tom chaosu na startu si nebyla jistá tvojí reakcí, tak bude určitě ráda, že potěšily ;-) Co se týče trasy, nám se líbily (ok, Walovi ne, ale nám ostatním ano a s ďábelským úsměvem na tváři) hlavně ty úseky do kopce, takže s těmi můžete počítat i příště :P Týmu Ausser Betrieb děkujeme za fotky, hodíme je k osatním :-)
Pája (JÁDRO)
21. 1. 2014, 18:28
Palapeli bylo podle očekávání super, konkrétně děkuju orgům za: *pohodovou a přátelskou atmosféru, *pěkné šifry (zvláště 1, 4, 7, 9), *perníčky na jedničce, *extra perníčky na jedničce, které mi orgové dali, když jsem jim plakala na rameni, že nám to nejde, *špekáčky na osmičce, *(pouze!) ty úseky trasy, které vedly z kopce, *startovní fotku na památku, *mražené ječné kroupy, které jsem od nich dostala na startu:) a za *to, že s námi pak poseděli v hospodě. :)
Kesy
21. 1. 2014, 17:08
Za Ausser Betrieb dakujeme za prijemnu hru, vlastne suhlasim s asi vsetkym, co sa napisalo. Fajn atmosfera, dvojdnova svalovka po hre, (ne)jedna vyp.cena sifra (samohlasku si dodajte podla preferencie). Mne sa to pacilo.

Mame zopar fotiek, ktore sa nachadzaju na
https://picasaweb.google.com/michal.kesely/LelekoviceKurimPalapeli#

Este raz vdaka, vidime sa o rok!
Soňa  (org)
21. 1. 2014, 08:51
Ondrův příspěvek mi udělal tak velikou radost, že vlastně pořádně nevím, co napsat. Myslím, že se ti podařilo vystihnout myšlenku/pocit, se kterým Palapeli chystáme - aby to byl příjemný den pro podobně naladěné lidi... A jak se zdá, záměr se daří naplnit. Úžasné :-)
Ondra (ROFLCOPTER!)
21. 1. 2014, 01:39
Díky za hru, byla to paráda. Letos mi při výšlapu na Zárubu vytanulo na mysli rčení "Palapeli se tě zeptá, cos dělal na podzim". Trasa mi přišla docela drsná - a nejen co do nastoupaných metrů. Cestou ze Spálené skály na rozhlednu jsem cítil hodně zvláštní směsici nadšení, obdivu k otrlosti orgů a obav, abych si nerozbil držku. Obtížnost šifer většinou odpovídala charakteru hry. Objevily se moc pěkné kousky jako obrázková čtyřka a psací písmo na devítce... ...i když... ...vlastně mám takový pocit, jako kdyby Palapeli nebyla hra, která se děje kvůli šifrám, ať už třeba budou sebelepší. Spíš mi přijde, že se děje kvůli nám, abychom si udělali fajn procházku, nabídli si perník, opekli u ohně špekoně... ...kdyby to šlo, snad bychom v cíli vyfasovali ručník, skočili do sauny a dali si masáž. Takhle jsem se jenom hrozně přejedl a všechno to bylo strašně dobrý a vůbec se mi odtamtud nechtělo. Kvůli té atmosféře, ne kvůli jídlu, samosebou. No, snad tím nikoho neurazím, ale takovýhle mám prostě z Palapeli pocit, že je to hra, jako že ne závod, ale fakt hra, která se dělá pro radost. A já ji měl. A právě proto (doufám) nevynechám ani příště. :-)
Tíman  (org)
20. 1. 2014, 22:21
Ahoj, není problém, nevím na co všechno pojedeme, ale na většinu jo, tak se vždycky před nějakou nadějnou šifrovačkou ozvi asi na palapeli mail a já dám vědět :-)
Martin (DHMK)
20. 1. 2014, 22:10
Ahoj, hlásím ztrátu kompatibilní s nálezem číslo 2. Rukavice jsou staré a dodrané, ale jelikož nejsou moje, nerad bych o ně přišel definitivně - ale na druhou stranu se bez nich pár měsíců obejdu...jste ochotní je skladovat až do Bedny/Brieždenia nebo tak nějak?

A samozřejmě díky za hru, ten sníh a mráz tomu sice proti předchozím ročníkům chyběl, ale aspoň jsme si to dělali akčnější navigačními i šifrovacími minelami :o)
Martin
20. 1. 2014, 20:40
Díky za hru. Za mě orgové letos namíchaly správný koktejl, který mě bavil. Trasa přes hřeben byla krásná (za horší počasí by byla asi více adrenalinová a proklínaná), byla dlouhá tak akorát. Šifry byly pěkné, nápadové a občas potrápily (snad jen 3 měla moc stupňů volnosti). Organizačně všechno klaplo, teplo a jídlo v cíli. Co více by si mohl člověk přát. Za mě tedy palec nahoru a ještě jednou díky za hru.
Tíman  (org)
20. 1. 2014, 17:43
Zjistil jsem to až nedávno a mám v plánu pozadí na stránkách kompletně předělat, zkusím na to co nejdřív mrknout, ale nejsem na tom teď časově nejlíp, už nemám moc kam odsouvat zkouškové termíny O:-)
Kristýna (Dvě vdovy)
20. 1. 2014, 16:04
Mně se hra taky moc líbila, co se mi naopak nelíbí, je, že mi od dob, co na stránky Palapeli chodím, nefunguje správné zobrazení na iPadu - například v diskusi (ale i všude jinde) je čitelný ten světlý pruh uprostřed, příspěvky ho ale bohatě přetékají do tmavých stran, a tak si většinu příspěvků můžu jen domýšlet... :)
Síba  (Cokoliv)
20. 1. 2014, 11:04
Spálená skála dala zabrat do značné míry kvůli nám a pro naše nemalé pobavení. Když jsme tam totiž šifru vyzvedli, záhy začal foukat vítr a rozpouštět námrazu na stromech, což vyvolalo v lese efekt docela slušného deště. A tak jsme se přesunuli až na ten sousední hřeben, na kterém jsme našli místo, nad kterým stromy nebyly. Stáli jsme skoro na vrcholku skály a pro ostatní jsme působili jako bludičky a bylo nadmíru veselé sledovat, jak se za námi ostatní drápou po skalní stěně, očekávajíce, že jim něco dáme. "Shoďte na ně šutr, ať se netrápěj."
Dejw (Dračí smečka)
20. 1. 2014, 09:58
U Spálené skály byl problém v tom, že na mapě číslo kóty překrylo veledůležité sedýlko mezi hlavním hřebenem a skálou (a ta nebyla v mlze vidět), takže to vypadalo jako souvislý kus skal a hodinu jsme jak blbci prohledávali ten hlavní hřeben. Závidíme těm, kteří mohou "švindlovat" s krabičkou. Jinak mockrát děkuji za nalezenou karimatku a samozřejmě za hru.
Tíman  (org)
20. 1. 2014, 09:29
Děkujeme všem za hodnocení. Se sněhem a náledím na trase jsme počítali, hřebenovka vrchol-rozhledna je při troše opatrnosti schůdná i za takových podmínek, naopak dobýt vrchol ze severní strany od Spálené skály bývá problém i za krásného počasí, nejjednodušší je ho obejít ze strany hřebene a nahoru se dostat po turistické trase.

Čekali jsme, že problém bude najít hlavně onen miniaturní rybníček na Kuřimce, nakonec nejvíc dala zabrat Spálená skála. Mohla za to asi částečně i mlha, při lepší viditelnosti je skála krásně vidět i z asfaltové cesty vedoucí od Lelkovadla a je mnohem výraznější než ostatní skály na hřebeni.

Co se týče trojky, se všim souhlasím a už jsem něco sepsal u šifry :-)
Pavel  (Brouk v hlavě)
19. 1. 2014, 22:51
Děkuji za hru, kterou jsme si užili a moc se nám líbila. Osudnou se nám stala podle mne velmi nepovedená šifra č. 3 (ne nápadem, ale provedením), která se vymykala z ostatních pěkných šifer. Bohužel ani z totální nápovědy jsme nepochopili jak se měla šifra luštit (slovo odráží a sklouzává se významem liší), což nás stálo 3 marné hodiny luštění cílového hesla, kdy bez pochopení šifry č. 3 nešlo zdolat závěrečný úkol. To nás (snad pochopitelně ) hodně rozladilo a mrzelo, zejména kvůli tomu, že jsme v cíli byli druzí. Samozřejmě toto selhání je náš problém, jiné týmy se s trojkou a cílovým heslem porvat dokázaly. Moc se nám líbila trasa. Jen jsem si říkal, jak by to vypadalo, kdyby byl sníh nebo námraza... děkuji za pěkné počasí a ještě jednou za skvěle zorganizovanou hru.
Ivo C. (Albert Stallone)
19. 1. 2014, 19:23
Díky za hru. Podle mě pěkně odhadnutá obtížnost (tedy s výjimkou trojky, která by zřejmě chtěla, a to nejen vzhledem k umístění, ještě hodně doladit:), šifry pěkné (zvlášť čtyřka se nám líbila moc, ale dobrých nápadů tam bylo mnohem víc), trasa luxusní. A jako vždy parádní pohostinnost organizátorů - špekáčky na trase jsme sice v zápalu boje pohrdli, ale gulášek a medovníček v cíli potěšily! Co víc si přát? Snad jen dnešní (nedělní) počasí.
Míša (Dvě vdovy)
19. 1. 2014, 18:21
Za náš tým moc děkujem, už bylo potřeba zase se zničit na šifrovačce :) První zásek nás bohužel potkal hned na jedničce, holt stane se. Bylo nám stejně potom divný, co znamená v jezevcovi, jizvě atd. ten jihozápadovýchod :D Potom nás radikálně potrápila už jen trojka, ostatní šifry ve srovnání s ní trápily o trochu míň. Nejoblíbenější: obrázková (na Myšpulína a Podyjí nikdy nezapomeneme :)), státy a angličtina. Terén dal místy zabrat, stejně tak hledání čtverečku skládačky, který zákeřně zmizel- a potměšile se zjevil až po delší chvíli, přičemž v ten moment zmizely nůžky (a sluneční světlo). Báli jsme se a šli pryč. Co kdyby začali mizet i lidi. Po cestě na Roberta Zárubu nás potkal vtipný moment, kdy polovina týmu lezla přes plot a objevila se u někoho na zahradě, druhá polovina se statečně brodila lesem, větvemi a trny, načež asi tři metry nad námi se zničeho nic zjevil vesele a rychle jdoucí tým- po velmi pěkné cestě. Konec hry byl hektický, ale Kiki a Zoul nakonec hrdinně dosprintovali do cíle 18:59 a bylo to :) Líbilo se nám, že ve hře byly šifry "pro kluky" i "pro holky", takže si všichni zaluštili. Absence sněhu nakonec ani tolik nevadila, slizký mech na kamenech a větvích byl taky fajn dobrodružství. Těšíme se na příští rok a ještě jednou díky!
Yenya (Cibulu doma nema)
19. 1. 2014, 17:20
Jo a ještě si postesknu, že jsme se pro samé vystřihování a následný odchod po bezbarvé značce nezvládli dostat k těm špekáčkům.
Yeti
19. 1. 2014, 17:09
Díky za hru, nakonec i za šifry 3 a 5, které byly postaveny na dobrých nápadech, akorát (IMO) nešťastně realizovány. Strategie ‚když to nedáma zhruba do hodiny, prdíme na to, bereme totálku a jdeme dál‘ se na hře, kde je 12 šifer a aktivit na 12 hodin osvědčila. Těžko říci, zda či za jak dlouho bychom je dali za jiných okoloností. Zjevně ale byly týmy, které správný postup napadl dostatečně rychle.

Hledání tří bříz mezi desítkami dalších na Spálené skále bylo vypečené. Hřebenovky známe, tudíž jsme je obešli -- první z východu, druhou ze západu. Což odhalilo drobnější chybku trasy: kdo to na rozhlednu obešel, potkal cestou následující stanoviště u studánky.

Z šifer se nám asi nejvíc líbily important, Bratrstvo kočičí pracky a SJVZ.
Tíman  (org)
19. 1. 2014, 16:44
My děkujeme, na Babím lomu je super to, že je krásný za jakéhokoli počasí :-)
Yenya (Cibulu doma nema)
19. 1. 2014, 16:33
Díky za hru! Systém hry pěkně umožňuje projít celou trasu a příliš dlouho nekysnout na něčem, co pak stejně nedáme. Zpětně je je škoda, že jsme otevřeli totálku k 5 (zkratky států), i když jak se ukázalo, všechny základní nápady jsme měli (bude to grafika, některá slova začínají stejně jako státy). No ale zase jsme měli víc času na cílovou šifru a stihli to tak akorát.

Jo a speciální pochvala za trasu - hřebenovka ze Spálené skály v mlze byla super.
Tíman  (org)
19. 1. 2014, 15:43
Do pěti, prozvoň mě až dojedeš
Olin (RA)
19. 1. 2014, 15:06
Spíš ne, ale nebudeš někdy během následujících dvou hodin v Kuřimi? Asi se tam můžu stavit.
Tíman  (org)
19. 1. 2014, 14:55
@Olin: Dostaneš se dneska taky na ten Moravák?
Olin (RA)
19. 1. 2014, 14:01
Zdár, domnívám se, že jsem vlastníkem artefaktu č. 3. A taky se přidávám k díkům za hru!
Vláďa (Lišky ve vaně)
19. 1. 2014, 13:01
@Tíman: Dobře, budu tam.
Tíman  (org)
19. 1. 2014, 12:54
@Vláďa: Ahoj, dnes 18:00 Moravské náměstí?

My děkujeme za účast a doufáme, že nám všichni odpustíte šifru 3 :-)
Vláďa (Lišky ve vaně)
19. 1. 2014, 12:37
Ahoj, jednička ze ztrát a nálezů (šála) je moje, kam se pro ni mohu zastavit? Jinak díky za bezva hru :)
Honza
17. 1. 2014, 21:44
Čtvrtého do týmu jsme našli.
Honza
15. 1. 2014, 16:41
Sháníme čtvrtého do týmu. Kdo má zájem, nechť se mi prosím ozve na 737 679 439.
Tomáš
15. 1. 2014, 11:40
@Tíman, 14. 1. 2014, 12:13: Však jo, já si dělal tak trochu legraci:-) Dík za poslání!
Tíman  (org)
14. 1. 2014, 18:22
Ahoj, psi venku nevadí, ale do cíle je asi pustit nemůžeme.
Katka (Kancl)
14. 1. 2014, 16:49
Ahoj, je oficialne dovoleny vzit na hru s sebou psa? (Nejsou nejake sifry takove, ze bude naobtiz?) Diky za info. (Skoda mu ubirat cely den venku :-) :-)
Tíman  (org)
14. 1. 2014, 12:13
Já vím no, proto jsem tam psal snad :-) Probíhají ještě poslední úpravy, ale už je skoro odesílám!
Tomáš
14. 1. 2014, 11:20
@Tíman, 13. 1. 2014, 19:57: máte ještě 41 minut:o)
Tíman  (org)
13. 1. 2014, 19:57
Poslední informace budou snad zítra dopoledne :-)
Pája (JÁDRO)
13. 1. 2014, 19:16
Budou nějaké poslední informace? A pokud ano, mohly by být do středy, abychom měli na plánovacím meetingu o čem klábosit? :)
Yeti
12. 1. 2014, 22:33
Mnohem lepší. Děkuji.
dark
11. 1. 2014, 15:47
Jo, ještě nabízím email: darkwalker na seznamu. :)
dark (Dopijem a pudem...)
11. 1. 2014, 15:46
Ahoj, vzhledem k tomu, že Dopijem a pudem... je částečné líné, částečně teplomilné, částečně rodící a částečně odjeté, nabízím své osamocené služby některému z přihlášených týmů.
Nabízím herní index kdovíkolik a v plácačce asi whisky nebo něco podobného.
Tíman  (org)
10. 1. 2014, 11:49
Lepší? Oddělal jsem ten zbytečnej JavaScript...
Yeti  (Organizatori)
10. 1. 2014, 11:32
HTML to sežralo, takže viz zdroják stránky...
Yeti  (Organizatori)
10. 1. 2014, 11:29
Nešlo by menu na webu udělat trochu víc idiot-friendly a namísto


PRAVIDLA


používat normální odkazy?
Tíman  (org)
8. 1. 2014, 22:35
Ahoj, tým musí existovat, v ideálním případě by neměl měnit název, ale měnit členy můžete dle libosti do startu ;)
M.  (Brouk v hlavě (Potápník))
8. 1. 2014, 20:22
Ahojte, ešte drobná technická otázka k pravidlám – „Týmy se musí zaregistrovat nejpozději do 12. ledna 2014“ znamená, že sa po tomto dátume nedá meniť zloženie tímu, alebo len, že tím musí existovať? (aby som vedel ako veľmi mám naháňať zvyšok tímu ;)
Honza
8. 1. 2014, 11:43
Ahoj, rád bych doplnil nějaký tým nebo dal dohromady nový. Nabízím herní index 2, zázvorový čaj, aktuální mapu a dobrou náladu. Kontakt: [email protected]
M.
7. 1. 2014, 23:13
Ahoj Soňa, to je super! Tesim sa na hru! A snad ten sneh a vanici aj dodaju :)
Soňa  (org)
6. 1. 2014, 08:47
Ahoj M., pokud tvůj vlak nebude mít zpoždění, stíháš start krásně. V posledních informacích bude vše podstatné.
M.
5. 1. 2014, 23:57
O kolkej je start? Stiham sa tam dopravit z vlaku, ktory pride na hlavni nadrazi o 7:37?

Dik.
Tíman  (org)
11. 12. 2013, 20:06
Pokud jste chtěli nechat registraci až na poslední chvíli, berte prosím na vědomí to, že jsme konec možnosti registrace na třetí ročník Palapeli z organizačních důvodů posunuli na neděli 12. ledna 2014.

Děkujeme za pochopení!
Tíman  (org)
6. 12. 2013, 11:09
Ahoj, po několika stížnostech jsem se teda po roce přestal vymlouvat na čas a trochu to stáhl :-)
Kto, Ja?
5. 12. 2013, 11:00
Ahojte,

len kratka poznamka ku stranke - zda sa mi malo kontrastne pozadie pod textom (resp. sa mi to zle cita).

Nieco ako:
#obsah {
background-color: rgba(255, 255, 255, 0.6);
}
to spravi trochu citatelnejsie ;)
Pája  (Mozkova bunka - ocasek)
8. 11. 2013, 23:06
Tak budou, ale aspoň je zamražte.. :)
Soňa  (org)
8. 11. 2013, 19:53
Taky se těšíme. Sníh a vánici jsme objednali. Co se týče krup - budou stačit ječné? :-D
Pája  (Mozkova bunka - ocasek)
8. 11. 2013, 15:03
Už se těšíme. Chceme sníh, kroupy a vánici! Bude?
Ricc (kRUtýM)
11. 2. 2013, 14:39
I kRUtýM se vzmohl na reportaz. Dle libosti čtěte níže :)

sites.google.com/site/tymjadro/Home/palapeli2013
Tíman  (org)
30. 1. 2013, 22:57
Děkujeme všem za skvělé reportáže, musíme se k nim taky častěji dokopat :-)
Ivo C. (Albert Stallone)
30. 1. 2013, 13:00
Klára (Dogtopus)
30. 1. 2013, 12:16
Kristýna (Farma zvířat)
29. 1. 2013, 15:23
Dovoluju si přidat i své sesumírované dojmy ze hry:

http://tajemnactitelkanacestach.blogspot.cz/2013/01/palapeli-2012.html

:-)
Soňa  (org)
29. 1. 2013, 15:22
Připojuji se k Tímanovým díkům za vaše díky a připomínky... Ani jsem nečekala, že cílový medovník bude mít takový ohlas, děkuji, moc mě těší, že chutnal :-) Dero, neboj se, příští rok bude zas, nestane-li se něco nečekaného :-)
Tíman (Martin Hanžl, org)
29. 1. 2013, 12:42
Žádný příbuzenský link mezi mnou a Tomem jsem nenašel :-)
Zvědavý invalida
29. 1. 2013, 12:33
Moc se v místní šifromafii nevyznám, ale byl jeden člen vítězného týmu (Tom Hanžl) příbuzný s organizátorem? Nejlépe ve vztahu otec/syn nebo tak něco, soudě ke stáří jistých týmů? :D
Dero  (kRUtýM)
28. 1. 2013, 22:49
Díky za hru, orgové. Báječně jsem se v sobotu bavil a líbilo se mi, že bylo vidět, jak hra baví i vás samotné. A ten medovník v cíli... nemůžu na něj přestat myslet. ;)
Tíman  (org)
28. 1. 2013, 17:41
Už jsou zveřejněny fotky a šifry.
Tíman  (org)
28. 1. 2013, 16:59
Díky za reportáž! Ale asi už se vzdáme pokusů vymýšlet originální místa, když ani snad nejmenší soutok v mapě není dost... :D
Martina (Ratkaistava viipymättä)
28. 1. 2013, 16:44
My taky děkujeme za hru a celý pěkný den. A přidáváme reportáž:

http://fss.muni.cz/~martina/Hry/palapeli2013.htm
Anka (Neipyijto)
27. 1. 2013, 22:39
Ahoj, bylo to moc fajn :) Díky za pěknou hru. Sice jsme toho moc nevyluštili, ale hodně nás to bavilo.
Tíman  (org)
27. 1. 2013, 22:33
Já souhlasím s oběma, trojka sice nebyla žádnej zázrak, ale všechny informace byly jednoznačně dostupné ze všech tří doporučených map. Šifra tam byla proto, že jsme chtěli aspoň trochu navázat na loňský orienák, rychle vás odsunout od rámusu z okruhu v případě, že by tam nějací šílenci jezdili a protože jinak nebyla na hře žádná moc počítací šifra. Jestli se ti, Tome, básnička zdála nejednoznačná, těš se na zveřejnění šifer (zítra/pozítří), přidám i její první verzi ;-)

Děkujeme za zpětnou vazbu i poklony :-)
Martin (Havran...)
27. 1. 2013, 18:12
Tome, na trojce se mělo vyjít z předpokladu, že ne každý nezbytně musí mít přístup na internet přes mobil, i když už je to dnes celkem obvyklé.
Z toho celkem jasně plyne, že ty informace musí být dobře dostupné i ne až tak dobře technicky vybaveným týmům.
Pokud si tým nepoloží tuhle otázku, měl by si položit tu co jsi psal ty - na internetu se ty údaje můžou lišit. Takže by měl existovat nějaký společný zdroj, kde to můžou najít všichni.
Jaký? Povinné mapa.

A za mě taky velký dík orgům, nabrán do týmu jsem byl až v pátek 22h a změny plánů na poslední chvíli rozhodně nelituju. Za výdrž na stanovištích v tomhle počasí mají organizátoři můj velký obdiv.
Tom (Crucifixion?)
27. 1. 2013, 15:21
Tak za nás taky dobrý - jen si neodpustím dloubnout, že stáří přehrady apod. je opravdu "v letech", ne "v rocích". A více seriózně - součet čísel z cyklostezky byl dost riskantní podnik, protože stačily dvě tři chyby (i o jedničku), což bylo snadné, uvážíme-li, že k některým dotazovaným údajům bylo dostupných na internetu víc údajů a nebylo jasné, jestli "stáří v letech" je míněno zaokrouhleně, nebo čistě jako rozdíl letopočtů - a už vyšlo buď něco, co na mapě nebylo, nebo vedlejší vršek o metr nižší. To dál mohlo posilovat nejistotu šifrujících typu "to snad nemůžou dát, že by se to jen všechno mělo sečíst?!?" No a já osobně trochu upozorňuju na to, že asociace v cílové šifře měly často docela daleko k jednoznačnosti, resp. k tomu, že by si člověk v momentě, kdy ho to dané slovo napadne, řekl "jasně, to je ono!".

Jinak to byla šifrovačka po loňsku zase vydařená, prostředím i šiframi (opravdu, ty výtky jdou jen k menšině obsahu hry: a znáte to, negativní zpětná vazba může být užittečnější než ta pozitivní). Díky moc orgům za bezva sobotu!! Řekl bych, že Palapeli má našlápnuto k tomu stát se oficiálním otvírákem nové šifr-sezóny:-)
Aleš
27. 1. 2013, 14:50
Teď už to vidím, díky.
Tíman  (org)
27. 1. 2013, 14:31
Pozadí jsem nastavil na bílo, pokud bude třetí ročník, tak stránky zase o něco zoptimalizuju.
Aleš
27. 1. 2013, 14:14
Ahoj. Mám problémy s prohlížením stránek na iPadu - nenačítá obrázek na pozadí, protože je příliš velké, a barva pozadí je nastavená na tmavou, takže když obrázek není načten, nic se nedá přečíst. Můžete to nějak opravit?
Tíman  (org)
27. 1. 2013, 13:31
Děkujeme za pozitivní ohlasy, jsme rádi, že se nám hru podařilo od loňska vyladit. Opravdu jsme si to užívali, bez toho by to snad ani nešlo :-)
Ondra (t. č. Škrkny)
27. 1. 2013, 11:56
Palapeli mi přijde jako šifrovačka s parádní atmosférou, orgové si to viditelně hrozně užívají. A i ty šifry mají jakési zvláštní kouzlo a osobitost. :-)

Letos oproti loňsku obrovský "posun k realitě" - koncepcí hry, obtížností a vším dalším. Všechny dětské nemoci minulého ročníku (hlavně předpokládané jasnovidectví) téměř vymizely - ale ony vlastně stejně nevadily ani loni, protože hlavní je stejně ta atmosféra. To nadšení hráčů, že můžou být po dlouhé době zase na šifrovačce a orgů, že ji pro ně můžou připravit.

Díky moc za hru, bylo to super. :-)
Pája (kRUtýM)
27. 1. 2013, 11:12
Díky za hru, byl to báječný start do nového šifrovacího roku! Fakt se vyplatilo se ráno vyhrabat z postele a vyrazit strávit den v mrazu. :)
Kristýna (Farma zvířat)
27. 1. 2013, 08:54
Ano, tohle byla vyloženě kulinářská šifrovačka :)
Moc se nám to letos líbilo, luštit v desetistupňovém mrazu vyžaduje zcela specifický postup, člověk jinak uvažuje nad využíváním nápověd, nad přesunem, nad rozvržením času, zkrátka je to jiné a je to dobře! Na příští ročník akorát asi zvážím nákup nějaké nemrznoucí kapaliny do svého mozku. :)
Ivo C. (Albert Stallone)
26. 1. 2013, 19:53
Děkujeme za hezkou šifrovačku. A obzvl᚝ za milý způsob organizace, kdy nám neustále někdo z orgů podstrojoval něco sladkého...
Tom
25. 1. 2013, 20:29
Ahoj, kdyby někdo hledal na poslední chvíli posilu do týmu, tak dejte vědět. Jsem z Brna, herní index 30+, z toho 10x Tmou. Pište na dvok.tom AT post.cz
Tíman  (org)
25. 1. 2013, 18:22
Ahoj!
Zítra nebude důležité vyhrát, ale nezmrznout a hru si pořádně užít, takže přidávám několik poslednochvilních doporučení :-)

1) Sněhu je zhruba 10 centimetrů a drží se i na cestách, berte běžky/boby/sáně, a je trochu veselo. Na běžkách sice není sjízdná úplně celá trasa, ale místy jsou dokonce vyjeté stopy.

2) Přece jen asi na jednom stanovišti rozděláme malý ohýnek, pokud byste si chtěli něco opékat, doneste si prosím vlastní zásoby uzenin. Ale nezaručujeme ho.

3) Do cíle si vemte oblíbený hrníček a lžičku/lžíci, sice tam něco bude k rozebrání, ale plastové.

4) Fakt se pořádně oblečte, sice bude sluníčko, ale kosa.

To je asi všechno, zítra se těšíme na viděnou :-)
Káča (Carpe noctem)
25. 1. 2013, 17:16
Mám 2 - 3 místa na zadním sedadle auta z Prahy Chodova do Brna, kdyby měl někdo zájem o spolujízdu :-). Do večera budu na gmailu, kdyby měl někdo zájem. Uživatel kacenci ;-). Telefon se mi sem nechce dávat.
zruda
25. 1. 2013, 13:14
Desi, můj RdK bude samozřejmě mít průběžné výsledky, ale může nastat případ, kdy na to zapomenu :-)
Des (Corn Flakes)
25. 1. 2013, 10:52
@ zrůda: nevím, jak tvůj Rozum do kapsy, ale ten náš je bude obsahovat ;-)
Tíman  (org)
25. 1. 2013, 07:50
Věřím, že zafunguje šuškanda a nějak se to k vám dostane, pokusíme se mít u hlídačů stanoviš aktuální informace :-)
zruda
24. 1. 2013, 23:21
Pošlete během hry výsledky voleb? ;-)
Havran Cviči Posily
22. 1. 2013, 20:55
Zdravíčko, nebyl by nějaký pražský tým jedoucí vlakem ochotný se s námi (tři osoby nad 15) sejít na nádraží a koupit si dohromady skupinovou jízdenku?
Ondra (t.č. Škrkny)
22. 1. 2013, 13:32
Ahoj,

díky, takhle je to ideál. ROFLCOPTER! odhlášen. :-)
Soňa  (org)
22. 1. 2013, 10:29
A ještě prosba - zaznamenejte vaši fůzi v seznamu týmů, zatím vidím zvl᚝ ROFLCOPTER! bez 4. člena a jednoženské Škrkny...
Soňa  (org)
22. 1. 2013, 10:26
Ahoj,
budeme raději, když se neplatící tým domluví s námi a na startu zaplatí sám za sebe. Rofl-Škrknám vrátíme zaplacené startovné v hotovosti při prezenci. Připadá mi to takhle přehlednější a jednodušší pro všechny :-)
Ondra  (ROFLCOPTER!)
22. 1. 2013, 09:59
Ahoj,

náš inzerát už není aktuální. Personální krize byla zažehnána fůzí se Škrknami.

Dotaz na orgy: Oba z fůzujících týmů už mají zaplaceno. Je možné se ještě domluvit s týmem, který zatím neplatil, že by se naše startovné převedlo na něj, a my bychom si pak od nich na startu vybrali peníze? Popřípadě nějak jinak?

Díky za odpověď.

Ondra
Ondra  (ROFLCOPTER!)
21. 1. 2013, 13:13
Ahoj,

chcete na Palapeli, ale nevíte s kým? Nabízíme volné místo pro jednoho až dva hráče. A taky jablečná kolečka jako bonus. Požadovanými předpoklady jsou chu do hry a za všech okolností dobrá nálada. Na zkušenostech nezáleží, rádi si zahrajeme i s nováčky. Máte-li zájem, ozvěte se na skoupyon(at)seznam.cz

Těšíme se na vás
Tíman  (org)
20. 1. 2013, 13:04
Zaplatit můžete i během víkendu, na účtu změny uvidím stejně až v pondělí.
Matej  (Carpe Floccus)
19. 1. 2013, 20:10
Ahoj, peníze asi ještě nedorazily ale jsou na cestě...
Tíman  (org)
14. 1. 2013, 08:32
Díky za info, myslím, že přes ten JavaScript jsem to dělal proto, abych to snáz napasoval na šířku stránky, ale už přesně nevím. Pokud si v dohledné době najdu čas, tak to spravím.
Yeti
13. 1. 2013, 21:02
Tom & Tíman: Mi tedy přijde, že ten nápis klidně přehlédnout lze, u mne například vypadá takhle: http://physics.muni.cz/~yeti/tmp/p.png (FF17).

Taky mi tady nefungují odkazy v horní liště, jelikož to z nějakého záhadného důvodu nejsou odkazy, ale podivné věci v JavaScriptu.

Ale nestěžuji si, konstatuji. Klidně to tak nechte, vždycky se dá vrátit na hlavní stranu a jít odtam. Zvažuji, že až budu zase dělat nějakou šifrovačku, budou informace přístupné přes gopher, aby se ta posedlost překomplikovávat věci moderními technologiem trochu kompenzovala...
Tom (Crucifixion?)
13. 1. 2013, 16:57
Doufám, že bude na trase aspoň jedna minišifra s příběhem o Miloškovi a Karlíkovi:-D

Jinak ještě zpětně díky Tímanovi za obsáhlou odpověď na můj předchozí dotaz - já tedy osobně onen nápis o jiném umístění webu 2. ročníku očividně skutečně přehlédl (a jak se tak teď koukám na to, jak je výrazný, přijde mi dost divné, jak se to mohlo stát), cením si ale vstřícného přístupu. Držím vám všem z org-týmu palce;-)
Soňa  (org)
10. 1. 2013, 13:50
Ahoj,
pokud nebude mít EC Avala zpoždění, start těsně stihnete. Jelikož předpokládám, že z Prahy nepojedete sami, můžeme na vás trochu počkat a začátek operativně posunout.
Majk  (Ratkaistava viipymättä)
10. 1. 2013, 11:10
Mohli bychom poprosit o nějakou alespoň přibližnou informaci o čase a místě startu? Abychom věděli, jestli to stihneme EC Avala nebo máme přijet raději den předem.
Tíman  (org)
28. 11. 2012, 09:01
Ahoj,

na starých stránkách od půlky srpna vísí ač vzhledem otřesný, tak rozhodně nepřehlédnutelný nápis, že informace o druhém ročníku se nachází na těchto stránkách. Pokud se to někde nezobrazuje, tak napiš, ale věřím tomu, že CSS 2 už dnes podporuje všechno.

Týmy pořád kontroluju, takže mi přišlo zbytečné dávat tam nějakou tu fíčuru, když se nějaký tým dostane nad čáru, tak s ním radši budu v kontaktu přímo.

Ale uznávám, že s těma starýma stránkama musím něco udělat a že když má 50. tým v pořadí ID 53, tak je to poněkud matoucí.

Jinak díky za chválu, pokusíme se letos nezklamat :-) A zvýšil jsem počet znaků, který se dá napsat do jednoho příspěvku, na 5000.
Tom (Crucifixion?)
27. 11. 2012, 02:03
Zdravím, trochu bych si chtěl postěžovat na dvě věci z "administrativy" kolem letošního ročníku - předně člověk, který byl loni, chtěl jít zase a zavítal proto (podle mě zcela logicky) na stránky prvního ročníku, nenašel na nich nikde zmínku o tom, že se organizuje nový ročník, a že je na JINÝCH webových stránkách. V kombinaci s tím, že jste loni na závěrečném setkání říkali, že nevíte, jestli budete druhý ročník vůbec organizovat, to pak vedlo k úvaze "Aha, hm, tak asi letos nic." - a pak už jen zjistíte v druhé půlce listopadu, že "ono se to koná", a že kapacita je už zaplněna. Naštěstí ne definitivně:-), k čemuž se váže druhá věc - nemohla by se udělat nějaká fíčura na zaslání mailu týmu, který je "pod čarou", v okamžiku, kdy se dostane "nad čáru" (vypadnutím jiných týmů, napravením chyb v seznamu týmů;-) atp.) - aby se tento vůbec dozvěděl, že bude hrát? Jinak si to člověk musí zjišovat v pravidelných intervalech sám a hrozí, že se na to třeba taky úplně zapomene.
Jinak se na tenhle ročník už teď těším, a děkuju, že tohle dílo organizujete:-) - loni to bylo moc fajn, a ty výtky zde výše jsou samozřejmě jen menšího významu (by by někomu náladu zkazit mohly, zvl᚝, pokud by se situace vyvinula jedním z (nešastných) směrů, o kterých jsem psal).
Tíman  (org)
8. 11. 2012, 17:16
Čísla u týmů jsou jejich ID, která se nemění, a protože už dva týmy zrušily účast, je týmů jen 48, i když ID už se dostalo na padesátku, takže to je v pořádku.

Ovšem proč jste tam dvakrát netuším, sice jsem si s tím během včerejška trochu hrál, ale rozhodně ne dneska v 15:11, kdy se tam váš tým objevil podruhé. Protože všechny údaje (i hash hesla) kromě ID se shodují s vaším prvním záznamem, muselo se to nějak zkopírovat. Pokusím se to prozkoumat, ale nic neslibuju. Každopádně je to teda tak, že jste se neregistrovali naschvál a můžu ten druhej účet smazat?
Des  (Corn Flakes)
8. 11. 2012, 15:48
Nevím jak ostatní, ale v seznamu 48 registrovaných týmů jich vidím 50, konkrétně my jsme tam dvakrát na 3 a 50 místě.