REPORTÁŽE

DVANÁCTÝ ROČNÍK (2024)

Z 12. ročníku není k dispozici žádná reportáž. Buďto nikdo žádnou nenapsal, nebo již nejsou dostupné.

JEDENÁCTÝ ROČNÍK (2023)

Kontrola kvality: Palapeli 2023: Pojedenácté a přece poprvé
Za tým Kontrola kvality a za sebe sepsal Tíman. Pokud si chcete přečíst čistě reportáž ze hry, první odstavec bez okolků přeskočte, je tam jen ohlédnutí za mojí Palakariérou. První dva ročníky Palapeli se vlastně zorganizovaly nadšením samy. Nadšení z toho, že můžeme. Nadšení z toho, že to bude v zimě. Nadšení z toho, že funguje web. Nadšení z toho, že se zaregistroval první tým. Nadšení z toho, že se zaregistrovali Alberti. Nadšení z toho, že týmů nebylo 5, 10, 20, ale 45. Nadšení z toho, že byl sníh.

DESÁTÝ ROČNÍK (2022)

Hlavně se nezranit: Hlavně se nezranit na Palapeli
Po nepříliš úspěšném hledání dalších členů jsme se s Ondrou odhodlali vyrazit ve 2. Jako zapřísáhlý odpůrce ranního vstávání jsem byl za dopravu autem, i tak jsem ale musel vstávat v 6, abysme to z Prahy nějak rozumně stihli.
Přizdisráči: Přizdisráči na Palapeli 2022
Jako opožděný vánoční dárek jsem 25. prosince dostal pozvánku do Přizdi na odložený ročník už klasického otvíráku brněnské outdoorové šifrovací sezóny. Tým v sestavě Dero, Tom, Víťa by to sice asi zvládl i beze mě, ale měl jsem radost, že zase vyrazím, zvlášť po posledním velmi těsném finiši, kde měli nakonec navrch Vojtíci. Navíc mi přijde, že se Palapeli rok od roku stále zlepšuje a stojí i za ty lehký omrzliny.
Slepý mezi jednookými Braillem
Přesun na 1. šifru ze startu si rozhodneme zkrátit jízdou mhd - což se nakonec jako urychlení moc neukázalo, poněvadž pan řidič byl důsledný v kontrole jízdenek a QR kódů, které se jako na potvoru nechtěly načíst.

DEVÁTÝ ROČNÍK (2020)

Albert Stallone: Palapeli 2020
Zažil jsem hry, kdy jsme měli pocit, že nám to nejde – ale ostatní na tom byli ještě daleko hůř. I hry, kdy nám to šlo a přitom jsme do poslední chvíle bojovali nejen s šiframi, ale i se soupeři. A občas přijde i hra, kdy to sice nejde jako po másle, ale stále luštíme velmi obstojně a přitom výsledek je nakonec podprůměrný.
Vojtíci: Oheň
Už na loňské Palapeli to se skládáním týmu Vojtíci nevypadalo bůhvíjak. Jirka se snažil do týmu přivést Honzu Klusáčka, ale já jsem ho odmítl, protože jsem se bál, že nám vůbec nepůjčí šifry, vyluští všechno za 20 sekund a my za ním budeme celou hru jenom klopýtat. Za loňský rok se toho stalo hodně. Například já jsem poznal, že s Honzou je zábava šifry tvořit i luštit a když se mě nedávno zeptal, jestli ten pan Support napsaný v našem týmu je volné místo, rád jsem ho v týmu uvítal. Budeme mít nejkvalitnější Support ze startovního pole!
Šmeydíci
Natěšený úspěchem na Lost in Hvozd jsem nadhodil Helče, že bychom jeli v lednu do Brna. K mému údivu mě nejen neposlala do háje, ale dokonce se tvářila, že se těší. Zbytek týmu z LiHu měl spousty výmluv, jako hory s rodinou, studijní pobyt v Číně, případně že netuší, kde je Brno.

OSMÝ ROČNÍK (2019)

Vojtíci: Polepili 2019
V následujícím textu nehledejte šifru. Hledejte v něm příběh o neobyčejném přátelství, neochotě zestárnout, bláznivých nápadech a o vrtuli v zadku, která lidem nedovolí na něm nečinně sedět. No neotáčejte se, orgové, mluvím o vás!

SEDMÝ ROČNÍK (2018)

Rychlý city: Rychlý city na Palapeli 2018
Zimní šifrovačka je fajn. Nejsem velkým příznivcem závodění na běžkách a v tom panuje v Nejnekvazi týmu pluralita divergentních názorů.

ŠESTÝ ROČNÍK (2017)

Chlýftým: Jak jsme se se Síbou vetřeli do Chlýftýmu
Párkrát už jsem se setkala se zásadním nepochopením toho, jak vznikají absurdní týmy podobné tomu našemu. Neznalí nám podsouvají účelovost takových sestav. Tak vám povím, jak to bylo.

PÁTÝ ROČNÍK (2016)

Hakrsex
Náš hvězdný tým ze TMOU jsme museli rozdělit. A ještě ke všemu se zrádný Glofunkt dobrovolně přejmenoval na Lišky ve vaně. Věrná část Hakresxu, ale držela při sobě a vydali jsme se na Palapeli 2016!
Corn Flakes: Jak šli Corn Flakes Palapeli 5
Palapeli máme rádi a chodíme naň od prvního ročníku, jen naše výsledky jsou rok od roku horší (4., 7., 11. a 16. místo). Nejvyšší čas to zlomit.

ČTVRTÝ ROČNÍK (2015)

Albert Stallone
Nemám ráda zimu. Hlavně tu bahnozimu s šedou oblohou. Takový dny bych nejradši trávila indoor, jenže když se nahlásíte jako náhradník na šifrovačku, co se odehrává v lednu, je prakticky jistý, že to od vás nebude jen symbolický gesto.

TŘETÍ ROČNÍK (2014)

Z 3. ročníku není k dispozici žádná reportáž. Buďto nikdo žádnou nenapsal, nebo již nejsou dostupné.

DRUHÝ ROČNÍK (2013)

kRUtýM: Jak jsme na Palapeli polapili bronz
Papa! Trochu netradiční pozdrav na úvod, že ano? Ne, úplně jsem se nezbláznil, jen jsem si vzpomněl na dvě poslední denní šifrovačky, které jsem absolvoval ve vybrané společnosti zvlášť oduševnělých spoluhráčů.
Albert Stallone
Začnu úvodem zdánlivě nudným a nepochopitelným. Ale úvodem užitečným. Aspoň pro mě. Když jsem si v pátek večer připravoval výstroj na Palepeli, zaboha jsem si nemohl vybavit, co jsem vlastně loni měl na sobě. A i kdybych si na to vzpomněl - vybavil bych si, jestli jsem byl se zvoleným oblečením spokojený?
Dogtopus
Palapeli - zimní lineární šifrovačka v okolí Brna, díky které se loni dal dohromady náš šifrovací tým Dogtopus, který ovšem letos startoval v dost omezeném počtu.
Farma zvířat
Palapeli se od jiných šifrovaček liší především dobou svého konání. Zatímco na všech ostatních máte alespoň nepatrnou šanci, že zrovna chytnete příznivé počasí, organizátoři Palapeli doufají ve sněhovou vánici a mrazy, a zatímco na všech ostatních máte alespoň nepatrnou šanci, že se budete moct ohřát u čaje v nějakém blízkém lokálu, organizátoři Palapeli si dávají záležet, aby trasa hry důsledně nevedla civilizací. Zní to děsivě? Ale je to skvělý!

PRVNÍ ROČNÍK (2012)

Chlýftým
Organizátoři to trefili dobře, termín se sešel s mými narozeninami, a když jsem se s Terkou domlouval na tom, jestli půjdeme, rozhodli jsme se, že ano a že to pojmeme jako netradiční oslavu a zakončíme to pak večer někde v restauraci.
JÁDRO
Ať se to líbí nebo ne, JÁDRO má stále dost energie na vymetání všech možných hráčských radovánek, takže bylo jasné, že ani nový lednový podnik, nota bene vyhlášený nějakými zelenáči, jen tak neunikne jaderné pozornosti.